Voormalig fraudejager uit Soest moet de cel in voor fraude

SOEST - De rechtbank in Den Haag heeft voormalig fraudeaanklager Matthieu van S. uit Soest veroordeeld tot een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden met een proeftijd van twee jaar voor belastingfraude. Van S. werkte voorheen als advocaat-generaal bij het Openbaar Ministerie.
Datzelfde OM eiste in maart 15 maanden celstraf tegen de fraudejager. De 56-jarige verdachte uit Soest, die ook een prominente rol vervulde in de VVD, stond terecht voor onder meer belastingfraude van ongeveer anderhalve ton en valsheid in geschrifte.
Volgens het OM heeft Van S. geprobeerd geld verborgen te houden, zodat zijn ex-vrouw, met wie hij in een vechtscheiding verwikkeld is, niet bij dat geld kon komen. De zaak werd in april opgeschort na een wrakingsverzoek.

SCHATKIST

Van S. heeft van 2007 tot en met 2009 als advocaat ongeveer 250.000 euro verdiend in het buitenland. Deze inkomsten heeft hij niet opgegeven aan de Belastingdienst.
Volgens de rechtbank zijn de handelingen van Van S. "uiterst laakbaar". Hij zou niet alleen de schatkist hebben benadeeld, maar ook het aanzien van het ambt van openbaar aanklager in diskrediet hebben gebracht.
Van S. heeft gedurende de rechtszaak altijd ontkend dat hij fraude zou hebben gepleegd. Volgens hem heeft zijn ex-vrouw de Belastingdienst met "verzinsels, leugens en halve waarheden" achter hem aan gestuurd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.