Organisaties tekenen convenant voor meer zorgpersoneel

PROVINCIE UTRECHT - Utrechtse zorginstellingen willen voorkomen dat er te weinig verplegers en verzorgenden in de regio zijn. Als er niets gebeurt, vrezen zij dat het tekort in drie jaar oploopt tot honderden mensen. Dertig zorg- en onderwijsorganisaties zetten daarom vandaag hun handtekening onder afspraken over opleidingsplaatsen en stageplaatsen voor verplegers en verzorgenden.
"In het convenant staat dat we mensen gaan opleiden en dat we dat proces gaan innoveren, maar we gaan ook werken aan imago, kijken hoe we mensen voor de sector kunnen behouden en hoe we mensen verder kunnen opleiden", zegt Annelies Mulder van de loopbaansite Utrechtzorg.nl.
Mulder is projectleider Strategisch Arbeidsmarkt Beleid. "We hebben een regio-analyse uitgevoerd en daaruit blijkt dat als we zo doorgaan er in 2020 een tekort is van 1200 zorgmedewerkers. We willen dat tekort opheffen met interventies en effectieve acties."
Om de tekorten tegen te gaan, heeft de Hogeschool Utrecht onlangs besloten de zogenoemde numerus fixus (inloting) voor de opleiding HBO verpleegkunde te laten vervallen. De verwachting is dat er daardoor bijna 900 studenten aan de opleiding beginnen. Vorig jaar waren dat er nog 350.

Annelies Mulder over het convenant voor meer zorgpersoneel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.