Bezoekerscentrum Grebbelinie geopend: "Toegangspoort om het verhaal te ontdekken"

RENSWOUDE - Het gloednieuwe bezoekerscentrum over de Grebbelinie is vanmiddag geopend door professor Pieter van Vollenhoven. In het centrum is meer informatie te vinden over de 200 jaar oude linie. Het moet een startpunt zijn voor toeristen en bezoekers.
In september vorig jaar is het startschot gegeven voor de bouw. Nu is er in het bezoekerscentrum op het Fort aan de Buursteeg allerlei informatie te vinden over de linie in het museum. Er is ook horeca en kantoorruimte in het pand.

OORLOG

De provincie Utrecht hoopt met het bezoekerscentrum het verhaal over de Grebbelinie een nieuwe impuls te geven. De 60 kilometer lange verdedigingslinie uit de 18e eeuw loopt vanaf de Grebbeberg in Rhenen tot aan Spakenburg.
In de Tweede Wereldoorlog was de linie van groot belang. Bij de Duitse invasie kon het Nederlandse leger nog een paar dagen stand houden tegen de Duitsers. Inmiddels is de 200 jaar oude Grebbelinie een rijksmonument.

BEREIKBAARHEID

Er is ook een nieuw wandelpad van twee kilometer aangelegd van Station Veenendaal-de Klomp naar het bezoekerscentrum. ProRail gaat volgend jaar ook nog een tunnel onder het spoor aanleggen om het fort makkelijker te kunnen bereiken.
De bouw van het bezoekerscentrum kost in totaal 3 miljoen euro. De provincie Utrecht heeft daar 1,5 miljoen aan bijgedragen, de andere 1,5 miljoen is voor rekening van de provincie Gelderland, de gemeenten Veenendaal, Ede en Renswoude, Staatsbosbeheer en regio Foodvalley.
Op 8 juli wordt het centrum voor het publiek geopend.

Verslaggever Marco Geijtenbeek bij het bezoekerscentrum

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.