Akkoord stadhuisrenovatie Amersfoort; buikpijn blijft

AMERSFOORT - Gemeenteraadsleden in Amersfoort reageren verdeeld op het besluit dat het stadhuis gerenoveerd gaat worden. Na jaren overleg stemde de raad gisteravond in met een renovatieplan.
De opknapbeurt kost de stad 32,9 miljoen euro. 'Nog altijd goedkoper dan verhuizen naar een leegstaand kantoorgebouw', zegt de één. De ander vindt het hoge bedrag niet uit te leggen aan de inwoners van de stad.

GELD

Het geld wordt voor het merendeel (24 miljoen) besteed aan de verbouwing van het stadhuis. Het overige deel wordt gereserveerd voor tijdelijke huisvesting van de gebruikers van het gemeentehuis.
De voltallige coalitie stemde met 22 raadsleden voor het renovatieplan; de 17-koppige oppositie was tegen. D66-fractievoorzitter Bart Huijdts stemde met zijn fractie vóór. Hij is vooral tevreden over het feit dat er nu eindelijk een keuze is gemaakt.
"We kunnen nu eindelijk een volgende stap zetten. En wat betreft de kosten: die zijn wat ons betreft niet exorbitant. Dit zijn nu eenmaal de bedragen die je uitgeeft aan dit soort projecten. Wij vinden dat het accent ook niet op de investering moet liggen. Het gaat erom wat het straks oplevert. Ik snap dat het veel geld is, maar onder aan de streep kost het ons in de toekomst niet méér", aldus Huijdts.

DUURZAAM

Volgens Huijdts is de renovatie echt nodig en is het geen overbodige luxe. "Het stadhuis is zo verouderd dat er straks zelfs niemand meer in mag werken. De renovatie moet alleen wel duurzaam gebeuren én de duurzaamheid van het gerenoveerde pand mag niet ondersneeuwen."
Daarnaast droeg D66 het college gisteravond ook nog op binnen de budgetten te blijven. "32.9 miljoen is al veel geld. Wij willen dat iedere overschrijding aan de raad wordt gemeld. Het college moet dus goed monitoren. Maar wij vertrouwen erop dat dit college professioneel genoeg is en dat het allemaal goed komt."

AANPASSINGEN

Toch stond het renovatieplan eerder deze week nog hoog op de agenda tijdens het fractieoverleg van D66. Gisteravond diende de partij op de valreep nog voorstellen in om het plan aan te passen. Maar volgens Huijdts heeft zijn fractie er nooit aan gedacht om tegen renovatie te stemmen.
"Het dossier sleept al heel lang en er liggen inmiddels genoeg rekensommen. De vraag is of die rekensommen er beter op worden als we het met z'n allen wéér hadden uitgesteld."

KRITIEK

Niet iedereen is enthousiast over het feit dat het Amersfoortse stadhuis voor bijna 33 miljoen euro gerenoveerd gaat worden. SP-raadslid Rob Molenkamp heeft geen goed woord over voor de beslissing. "Het is niet te verantwoorden aan de inwoners van de stad. Een deel van de 150.000 inwoners van onze gemeente bijten op een houtje. En dan gaan wij nu zo groot uitpakken!"
Molenkamp vreest dat het niet bij de 32,9 miljoen euro blijft. "Zo'n bedrag loopt altijd op. Dat is nu al het geval! Zo hebben we te maken met tien procent risicomarge. Er zal ongetwijfeld ook meer asbest aangetroffen worden dan nu gedacht. En wat te denken van onvoorziene gebreken?"

GEMAKZUCHTIG REGEREN

Molenkamp benadrukt dat zijn partij niet per definitie tegen renoveren is. Integendeel. Maar het had volgens hem ook voor veel minder geld gekund. "In maart 2016 sprak de wethouder nog over 24 miljoen. Dat vonden we prima. Maar drie à vier weken geleden was het opeens 32.9 miljoen. En of we even onze handtekening eronder wilden zetten! Zo ga je gewoon niet met elkaar om. Ik noem dat 'gemakzuchtig regeren'. Wat de SP betreft gebeuren dit soort dingen structureel."
Wanneer de renovatie wordt uitgevoerd is nog niet bekend. Eerst moet de gemeente in een aanbestedingsprocedure kiezen voor een aannemer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.