Instellingen

Odijks echtpaar oudste kersenverkopers

ODIJK - Kersenhutten zijn er in alle soorten en maten. Maar die van Piet en Annie Mocking in Odijk is wel heel bijzonder. Alles is hier nog authentiek. Van de oude weegschaal met contragewichtjes tot de oude kersenkistjes van de lang geleden gesloten Houtense fruitveiling.
"Mijn schoonvader hoorde dat de veiling zou sluiten, dus kocht hij de kistjes", zegt Annie. "Ze zijn niet stuk te krijgen en houden de herinneringen aan vroeger een beetje levend."

NOODLOT

De kersentijd is voor Piet en Annie de mooiste tijd van het jaar. Aan de andere kant is het ook erg beladen nadat in 2010, midden in de kersentijd, een dochter en kleindochter stierven.
In 2014 overleed nog eens een schoonzoon door een tragisch bedrijfsongeval. "We hebben iets verschrikkelijks meegemaakt. Dagelijks denk ik er aan", zegt Piet. "Het had zo mooi geweest als Petra het bedrijf had kunnen overnemen. We zijn gelovig en bidden voor het eten en het slapen voor hen."

TOEKOMST

Piet kan door zijn leeftijd niet meer de ladders beklimmen om in zijn hoogstamboomgaard kersen te plukken. Tot een jaar of vijf geleden deed hij dat nog wel. "Maar nu is het niet meer te doen. Ik heb nu hulpjes en daar zijn we heel blij mee. Vrienden uit Odijk helpen ook bij het sorteren van de kersen. Zo kunnen we door blijven gaan."
Hoe de toekomst er uit ziet voor de oude kersenboomgaard langs de Provincialeweg is niet duidelijk. Er is vooralsnog geen opvolging. "Ik hou de boomgaard draaiende uit eerbetoon aan mijn vader", zegt Piet.
"Al ruim 53 jaar. Ik hoop dat het in de toekomst blijft zoals het nu is. Dus niet met lage boompjes met van die zeilen er overheen. Die kersen zijn weliswaar groot, maar zijn ook waterig omdat er amper zonlicht op schijnt. Ik gun iedereen zijn boterham, hoor. Maar hoogstamkersen zijn gewoon lekkerder. Dat hoor ik ook al jaren van onze klanten."

KERSENTIJD

In de kersentijd werkt RTV Utrecht samen met de lokale journalisten van
. In juni en juli verschijnen verhalen op internet, tv en radio, die we bundelen op onze themapagina
.
Ook hebben we de kersenkramen in de Kromme Rijnstreek verzameld in een interactieve kaart.

Odijks echtpaar oudste kersenverkopers

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.