De Kwestie: Omgekeerd afval inzamelen, burgertje pesten of kleine moeite?

LEUSDEN - Wij van De Kwestie zijn nooit te beroerd om vies te worden en daarom duiken we deze week in de wereld van het afval (nou ja, figuurlijk dan, er zijn grenzen). Veel gemeentes stappen namelijk over op omgekeerd inzamelen, waarbij de vuilnismensen alleen nog maar langskomen voor gescheiden afval.
Dat is dus papier, gft (groente, fruit en tuinafaval) en pmd (plastic/metaal/drankpak). Restafval moet dan naar een container in de buurt gebracht worden.
Inmiddels is dit systeem al in Bunschoten en delen van Utrecht ingevoerd, binnenkort zijn ook Leusden en Zeist aan de beurt. De Kwestie ging de straat op en vroeg: is dit burgertje pesten, of een kleine moeite voor moeder natuur?
Het idee achter omgekeerd inzamelen is dat mensen meer afval gaan scheiden (want gescheiden afval wordt voor de deur opgehaald) en minder restafval overhouden (want daar moet je een eindje voor lopen).

ROBOT

Maar waarom gooi je al het afval niet gewoon op een hoop om het in de fabriek te laten uitzoeken door een robot? Omdat het afval dat je kan recyclen dan namelijk te vervuild raakt om goed te kunnen hergebruiken, zegt hoogleraar Ernst Worrell van de Universiteit Utrecht.

VIES PAPIER

Worrell legt uit: oud papier dat op een stapel heeft gelegen met een halfvol pak yoghurt is zo vervuild geraakt dat zelfs de slimste robot ter wereld er geen goed papier meer van kan maken. Bovendien mag dat niet eens: vanwege gezondheidsregels mag papier dat met eten in aanraking is gekomen niet worden hergebruikt.
Zaak is dan ook om de verschillende 'stromen' afval zo vroeg mogelijk te scheiden. Op die manier krijg je, en dit klinkt misschien een tikkeltje tegenstrijdig, zo schoon mogelijk afval. En da's beter, makkelijker én goedkoper te recyclen.

CIRCULAIR

Het uiteindelijke doel is om een systeem te creëeren waarin afval één op één kan worden omgezet in nieuwe spullen en niks meer hoeft te worden verbrand. Dit is wat er wordt bedoeld als afvalexperts, journalisten of vervelende betweters in de kroeg het hebben over de 'circulaire economie'.

HAKEN EN OGEN

Worrell is fan van omgekeerd inzamelen maar ziet ook haken en ogen. Want recyclen werkt als mensen het altijd kunnen doen. Omdat nu op veel plekken een andere afvalsituatie is, werkt dat verwarring in de hand.
Sommige mensen moeten thuis alles scheiden, maar op de camping tien kilometer verderop verdwijnt alles in één zak. En da's verwarrend. Beter zou het zijn als overal dezelfde situatie is. Want recyclen moet niet alleen gewoon maar vooral ook een gewoonte worden.
Wij trekken de provincie in en vragen mensen in Leusden, waar omgekeerd ophalen in juli wordt ingevoerd, wat zij er van vinden.
De Kwestie wordt elke vrijdag uitgezonden op RTV Utrecht. U kunt nu al deze aflevering zien bij dit artikel.

Bekijk hier de uitzending van De Kwestie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.