Zuid-Holland steunt Woerden in strijd tegen gasboringen

WOERDEN - Woerden krijgt steun van de provincie Zuid-Holland in de strijd tegen gasboringen onder de gemeente. Zuid-Holland heeft zich vanmiddag pricipieel uitgesproken tegen gaswinning.
In de omgeving van Woerden zijn al jarenlang plannen om gasvelden in de bodem te exploiteren. Minister Henk Kamp van Economische Zaken zei twee weken geleden nog dat boren bij Woerden te verdedigen zou zijn, ondanks het klimaatverdrag van Parijs. Wel wil hij eerst advies van de betrokken gemeentes en provincies.
Woerden verzet zich al jaren tegen de mogelijk grondstofboringen. De burgemeester stuurde in mei nog een brief aan de informateur.

VEILIGHEID

Zuid-Holland heeft haar mening nu vastgesteld. In een motie roepen acht van de tien Staten-fracties het provinciebestuur op om met andere gemeenten en provincies te pleiten tegen gaswinning onder bewoond gebied.
Beter is het volgens hen om in duurzame energie te investeren en het energieverbruik terug te winnen, waardoor het gebruik van gas overbodig wordt. Gaswinning kan grote gevolgen hebben en de veiligheid van inwoners in gevaar brengen, staat in de motie. Verantwoordelijk gedeputeerde Adri Bom wordt opgedragen om het standpunt van Zuid-Holland in Den Haag uit te dragen.

VRESELIJKE EFFECTEN

SP-fractievoorzitter Lies van Aelst is blij dat de motie breed wordt gedragen. "Met deze uitspraak wordt onze gedeputeerde op pad gestuurd om samen met andere gemeenten en provincies op te trekken tegen gaswinning. Niet alleen met Woerden of Gouda, maar ook met onder meer Groningen waar ze ervaringsdeskundig zijn. Daar weten ze hoe slecht het idee is om onder huizen te boren en wat voor vreselijke effecten dat kan hebben."
Volgens Statenlid Van Aelst is het belangrijk dat bestuurders ook oog hebben voor de gevolgen buiten de gebieden waar ze zelf verantwoordelijk zijn. "De boor gaat misschien in Zuid-Holland de grond in, maar het gas gaat bij jullie in de provincie de grond uit. We trekken het nu allemaal gelijk. Over al die verschillende gasvelden die in beeld zijn zeggen we niet, de ene wel en de andere niet. We zeggen in zijn geheel: nee."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.