Instellingen

Miljoenenboete voor NS in aanbestedingszaak

UTRECHT - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt de Nederlandse Spoorwegen een boete op van bijna 41 miljoen euro. Het spoorbedrijf heeft volgens de toezichthouder zijn economische machtspositie misbruikt bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.
Uit interne e-mails en andere documenten maakt de ACM op dat NS een verlieslatend bod deed om de concurrentie te dwarsbomen. Dat is niet toegestaan. Daarnaast maakte het bedrijf tijdens de aanbestedingsprocedure gebruik van vertrouwelijke informatie die het verkregen had van een ex-directeur van concurrent Veolia.

TRAAG

Verder benadeelde NS zijn concurrenten door traag en onvolledig te reageren op hun verzoeken om toegang tot bepaalde diensten en voorzieningen op stations. Ook hield de onderneming bruikbare informatie over reizigersopbrengsten achter voor haar rivalen.
"De spoormarkt kan alleen goed functioneren als alle spelers zich aan de spelregels houden", zei ACM-voorzitter Chris Fonteijn. Hij benadrukte dat aanbestedingen in het openbaar vervoer er de afgelopen twintig jaar voor hebben gezorgd dat meer reizigers een goede dienstverlening hebben gekregen.

HARD INGEGREPEN

NS stelde in 2015 zelf al vast dat het eigen personeel de regels heeft overtreden bij de aanbesteding in Limburg. Daarop is "hard ingegrepen" in de eigen organisatie. Het bedrijf betwist evenwel dat het een bod onder de kostprijs heeft uitgebracht en heeft op dat punt een bezwaarschrift ingediend.
De ACM stelt verder vast dat voormalig topman Timo Huges en financieel directeur Engelhardt Robbe niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de fraude. Uit onderzoek is namelijk niet gebleken dat zij ervan wisten. Via hun advocaat lieten de twee ex-bestuurders weten blij te zijn met dat besluit.
De fraude kwam in 2015 aan het licht en leidde toen tot het opstappen van NS-directeur Huges. Nadat de fraude aan het licht was gekomen, trok de provincie Limburg de gunning aan NS in. Nu verzorgt Arriva het openbaar vervoer in Limburg.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.