RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Boete en vrijspraak in nazi-smaadzaak

1/2
UTRECHT - Als je op een beurs in Houten het boek Mein Kampf van Adolf Hitler verkoopt en speldjes met hakenkruizen en andere voorwerpen uit nazi-Duitsland, ben je dan een 'nazi-handelaar'?

De man die zo wordt genoemd zegt: "Nee, want ik organiseer alleen beurzen waar die spullen worden verkocht en het is studiemateriaal." Zijn tegenstander zegt: "Ja, dan ben je nazi-handelaar en door die spullen te verkopen op een keurige beurs, lijkt het alsof de daden van de nazi's allemaal niet zo erg waren."


MEIN KAMPF

Vandaag boog de rechtbank Midden-Nederland zich over de zaak. Antifascist Arthur Graaff werd veroordeeld tot een boete van 150 euro of drie dagen celstraf. In een online publicatie bracht hij geschiedenisleraar Gaston Vrolings in verband met de verkoop van Mein Kampf en noemde hij privťgegevens van de man.

De verdachte is te ver gegaan met zijn publicatie en zijn beroep op de vrijheid van meningsuiting is ongegrond oordeelt de rechtbank. "De wijze van publiceren was onnodig op de persoon van het slachtoffer gericht en de verdachte had er niet vanuit mogen gaan dat dit in het algemeen belang nodig was."


BEURS

Vrolings is ook mede-organisator van de Militaria Beurs in Houten. Graaff noemde dit in zijn publicatie onder meer een nazibeurs. De rechter vindt dat hij met deze en andere uitlatingen over de beurs niet te ver is gegaan.

"Het slachtoffer kon voorzien dat hij als organisator van een beurs waar artikelen worden verkocht die omstreden zijn, kritiek zou kunnen krijgen in de media. De rechtbank vindt de uitlating van verdachte op dit punt niet onnodig scherp van toon, of onnodig op de persoon van het slachtoffer gericht. Voor dit onderdeel wordt de verdachte daarom ontslagen van alle rechtsvervolging", aldus de rechtbank.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht