A27 en A1 vanaf morgen op de schop: dit staat er allemaal te gebeuren

PROVINCIE UTRECHT - Rijkswaterstaat begint morgen met de verbreding van de A27 en de A1. Het bouwproject is het eerste in een reeks die verkeerschaos in onze provincie moet tegengaan en duurt waarschijnlijk tot eind 2018. Lees hier wat er allemaal gaat gebeuren.
De A27 tussen Utrecht-Noord en knooppunt Eemnes wordt over een lengte van ruim 14 kilometer verbreed naar drie rijstroken plus een vluchtstrook. Op de A1 tussen Eemnes en Bunschoten komen vier rijstroken en een vluchtstrook.
Bovendien komt op de nieuwe weggedeelten 'stil' asfalt. Op de A27 tussen Utrecht-Noord en Bilthoven komt een extra spitsstrook. Op- en afritten bij Bilthoven en Hilversum worden aangepast, net zoals enkele viaducten. Tot slot bouwt Rijkswaterstaat geluidsschermen en oversteekplaatsen voor dieren.

VERKEERSHINDER

De snelwegen hoeven niet volledig afgesloten te worden, maar wel moeten reizigers rekening houden met meer files. Daar waar aan de weg gewerkt wordt, worden twee rijstroken tijdelijk samengevoegd tot drie stroken met een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur.
Als de werkzaamheden op dat specifieke stuk voorbij zijn verandert de situatie weer terug naar het oude en mogen auto's weer gewoon 120 of 130 rijden.
De werkzaamheden starten morgen op de A27 tussen Utrecht-Noord en Bilthoven en tussen Hilversum en Eemnes. Op de A1 is de hinder in eerste instantie vooral tussen Soest en Eembrugge.

HARD NODIG

De bredere snelwegen zijn volgens Rijkswaterstaat hard nodig. Zonder extra rijstroken slibt het autoverkeer in de regio's Utrecht en Amersfoort de komende jaren helemaal dicht.
Daarom staan na dit grote project al weer volgende werkzaamheden op het programma. Vanaf 2019 wordt knooppunt Hoevelaken onder handen genomen. Dat duurt tot minimaal 2023 en maximaal 2025.
Daarnaast is ook de Ring Utrecht aan de beurt (A27 en A12). Daaraan wordt van 2018 tot en met 2026 gewerkt.
Rijkswaterstaat zegt tijdens de werkzaamheden zoveel mogelijk rekening te houden met omwonenden en natuur. Mensen die extra info willen over het project kunnen naar verbredingA27A1.nl.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.