Verdachte dodelijke crash Nieuwegein blijft vastzitten

NIEUWEGEIN - De 24-jarige automobilist die februari dit jaar een dodelijke crash veroorzaakte op de Utrechtsestraatweg in Nieuwegein blijft vastzitten. Zijn advocaat vroeg de rechtbank vandaag of haar cliënt het proces in vrijheid mocht afwachten, maar dat verzoek werd afgewezen.
Het slachtoffer dat omkwam bij het ongeluk was de 23-jarige Ilias uit Utrecht. Hij zat als bijrijder in de auto en werd uit de wagen geslingerd en gevonden onder een andere auto. Ilias was een vriend van de verdachte. De drie vrouwen in de gecrashte Passat kwamen met de schrik vrij.

UITZONDERLIJK

Het is vrij uitzonderlijk dat iemand na een dodelijk ongeluk langer vast blijft zitten, maar de rechter is van mening is dat er sprake is van vluchtgevaar omdat de verdachte ook na de fatale crash, waarbij zijn vriend het leven liet, de benen nam. Hij vloog naar Marokko, daar woont familie van de man. Hij kon pas na een maand worden aangehouden. Volgens zijn advocaat handelde de man uit paniek.
De officier van justitie benadrukte dat de man berekenend was na het ongeluk en dat hij niet in paniek handelde. Toen de hulpdiensten ter plaatse waren, zou hij zich tussen toegestroomde publiek hebben gevoegd, bleek vandaag tijdens de pro-formazitting. Tegen de vrouwelijke inzittenden van de Volkswagen Passat waarmee hij het ongeluk veroorzaakte, zou hij dreigend hebben gezegd dat zij niet mochten zeggen wie er reed omdat hij geen rijbewijs had.

VRIEND

Het slachtoffer van het ongeluk was een vriend van de verdachte. In de rechtszaal blijkt dat de verdachte het emotioneel zwaar heeft. Hij heeft een brief geschreven met daarin een spijtbetuiging aan de nabestaanden van het slachtoffer. Zijn advocaat vertelt in de rechtbank dat het slachtoffer één van de beste vrienden was, die hij beschouwde als een broer.

BEELDEN

Het NFI heeft beelden geanalyseerd waarop de Volkswagen Passat voorbijreed. Daaruit is een indicatie gekomen dat de verdachte in ieder geval 88 kilometer per uur reed. Uit geluidsopnames van diezelfde beelden zou volgens het NFI een indicatie komen dat de man mogelijk 145 kilometer per uur reed op het moment van het ongeluk. Het OM wil dit verder laten uitzoeken en dat onderzoek heeft de rechter toegezegd.
De toegestane snelheid op de plek van het ongeluk was 50 kilometer per uur. De man zelf gaf tijdens de zitting toe dat hij te hard heeft gereden, maar zeker geen 145 kilometer per uur. Zelf dacht hij 70 of 80 op zijn snelheidsmeter te hebben gezien. Hij denkt dat hij maximaal 95 heeft gereden.
Door het onderzoek naar de gereden snelheid kan het proces pas aan het eind van het jaar inhoudelijk behandeld worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.