RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Voorjaarsnota Utrecht: stadsboulevard zorgt voor onrust in coalitie

UTRECHT -

Het debat over de voorjaarsnota in de Utrechtse raad is vanavond voortgezet. In de middag is er al uren gepraat over de plannen van het college voor de toekomst. Het is een vrij mat debat, zonder vuurwerk. Rond 23.00 uur werd de vergadering geschorst voor coalitie-overleg achter de schermen over verkeersmaatregelen van wethouder Lot van Hooijdonk.

Van Hooijdonk staat sympathiek tegenover het plan om extra geld uit te trekken voor de Noordelijke Randweg Utrecht. Die moet opgewaardeerd worden, met drie ongelijkvloerse kruisingen.


STADSBOULEVARD

CDA en PvdA willen alle kruisingen verdiept aanleggen, maar daar is onvoldoende geld voor beschikbaar. De partijen willen dat geld weghalen bij het aanpakken van de Kardinaal de Jongweg, die een stadsboulevard zou moeten worden.

Met dat overhevelen van geld is de wethouder minder blij. Zij vindt het aanleggen van die stadsboulevard heel belangrijk. De VVD zag in dit deel van de discussie een kans om een politiek punt te scoren. De partij is niet voor het versmallen van vierbaanswegen naar een tweebaans stadsboulevard. Maar de partij neemt deel aan dit college en is dus akkoord gegaan met die plannen. Nu het geld naar de NRU zou moeten gaan, ziet de VVD de kans om het ombouwen van de Kardinaal de Jongweg tot stadsboulevard opnieuw ter discussie te stellen.


MOTIES

Wethouder Kreijkamp beet vanavond het spits af. Hij gaf antwoord op een aantal van de 75 moties en 11 amendementen.

Hij wees het plan van zijn eigen partij D66 om extra groen aan te leggen in het Stationsgebied naar de prullenbak. De partij wil dat betalen uit bedragen die overblijven op de begroting voor het stationsgebied. De wethouder noemt dat wensdenken. In het verleden is er nooit geld overgebleven.


UCK

Het college ontraadt het om extra geld uit te trekken voor het Utrecht Centrum voor de Kunsten. Het centrum heeft financiële problemen, veel raadsfracties willen dat het UCK voor de stad behouden blijft.

Wethouder Kreijkamp is niet bereid om de portemonnee te trekken. Hij wil dat het UCK zijn activiteiten ontplooit binnen het budget dat hij eerder heeft vastgesteld.


RIJDENDE STEMBUS

Burgemeester Jan van Zanen geeft aan dat het mogelijk is om bij de volgende verkiezingen een rijdende stembus in te zetten. In maart 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Om te voorkomen dat er ruzie ontstaat over de route die de stembus moet gaan rijden, wil de burgemeester heel graag minstens twee stembussen, maar veel liever nog drie rijdende stembussen.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -