Instellingen

Pand met sigarettenfabriek en naastgelegen garage gesloten

UTRECHT - Het deel van het bedrijfspand aan de Ontariodreef in Overvecht, waar dinsdag een illegale sigarettenfabriek werd gevonden, is vandaag gedwongen gesloten. Ook een naastgelegen garage moet dicht.
Volgens de gemeente is het pand met de sigarettenfabriek "extreem brandonveilig". "Boven de fabriek sliepen werknemers in afgesloten ruimtes waar geen brandmeldingsinstallaties of vrije vluchtwegen waren. Ook waren er grote hoeveelheden brandbare vloeistoffen aanwezig in het pand."

WITWASSEN

Vanuit de fabriek zouden "directe contacten" zijn met de naastgelegen autogarage. Onderzocht wordt of de autogarage werd gebruikt om geld wit te wassen. In de garage zijn verder gestolen auto-onderdelen aangetroffen, diverse auto's zonder kenteken of omgebouwde auto's met gestolen onderdelen.
De sluitingen zijn vanwege de "zeer gevaarlijke situatie" en de criminele activiteiten. "De burgemeester accepteert niet dat panden op deze wijze worden gebruikt."

AANHOUDINGEN

In de zaak werden dinsdag veertien mensen aangehouden, van wie tien in Utrecht. Acht van hen waren volgens de FIOD vermoedelijk Braziliaanse en Paraguayaanse arbeiders die aan het werk waren tijdens de inval.
In het pand, dat na een tip al een jaar werd geobserveerd met onder meer camera's, werd een volledige fabriek aangetroffen, met verborgen ruimten en meerdere slaapplekken. De FIOD schat dat de schatkist ten minste 1 miljoen euro aan accijnzen zou zijn misgelopen als de sigaretten en tabak op de markt zouden zijn gekomen.
Hoe lang beide panden gesloten moeten blijven is nog niet bekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.