Utrecht stemt definitief in met verkoop Sint Willibrordkerk

UTRECHT - Priesterbroederschap Pius X mag de monumentale Sint Willibrordkerk in het centrum van Utrecht definitief kopen. Eerder had het college daarover al een akkoord bereikt, maar nu heeft ook de gemeenteraad ingestemd.
Hoeveel Pius X betaald is niet bekend. Wel neemt het broederschap de schulden van de kerk aan de Minrebroederstraat over. Die ontstonden na een jarenlange restauratie. De gemeente stond garant voor die lening, maar zag weinig van dat geld terug.

PROTEST

Duizenden inwoners waren fel tegen de overname door het uiterst conservatieve priesterbroederschap. Zij zijn bang dat de kerk op slot gaat voor het publiek en er geen culturele activiteiten meer zullen plaatsvinden.
Vrijwilligers die allerlei culturele activiteiten organiseerden in de kerk, leggen nu unaniem hun taken neer omdat ze niet verder willen met Pius X. Deze activiteiten zorgden in het verleden al eens voor problemen toen er een toneelstuk werd opgevoerd waarin een uitvaart werd nagespeeld. Het zou de kerk hebben ontheiligd, waardoor de heilige mis niet meer kon plaatsvinden.

KERK OPEN

Eerder liet Pius X weten dat het monumentale karakter van het gebouw in ere blijft. Ook blijft het kerk open voor het publiek. Zo wordt een koster aangesteld die de Sint Willibrordkerk dagelijks zal openen voor het publiek.
Medewerking van de Willibrordkerk aan evenementen als het Festival Oude Muziek, Open Monumentendag en de culturele zondagen zou gegarandeerd worden. De gemeente Utrecht onthoudt zich van inhoudelijk commentaar omdat er een scheiding is tussen kerk en staat.

POLITIEK

De PvdA stemde als enige partij tegen de verkoop. Ruben Post: " Wij vinden het vanuit moreel oogpunt heel bedenkelijk dat het college in zee is gegaan met Pius X. Het is een controversieel broederschap waarvan enkele leidende figuren ook de Holocaust ontkennen. Wij vragen ons af of je dan als college zo'n deal wel moet sluiten. Een morele overweging is het niet geweest, er is alleen naar het geld gekeken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.