Instellingen

Uitspraak in zaak hoofdagent die homo's afperste

© Lex van Lieshout, ANP
WIJK BIJ DUURSTEDE - De rechter bepaalt vandaag of een voormalig hoofdagent uit Wijk bij Duurstede de cel in moet voor het afpersen van twee mannen die homo-ontmoetingsplaatsen bezochten. Het OM eiste twee weken geleden tegen de verdachte twee jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk.
De verdachte zou de auto's van de bezoekers van de parkeerplaatsen op de foto hebben gezet en gedreigd hebben deze openbaar te maken. Alleen als ze duizend euro zouden betalen, zou hij daarvan afzien.

PERSOONLIJKHEIDSSTOORNIS

Volgens het OM heeft de verdachte een persoonlijkheidsstoornis en is hij verminderd toerekingsvatbaar. Hij zou zich op verschillende momenten hebben kunnen bedenken, maar deed dat niet. De officier van justitie neemt hem dat kwalijk. Hij zou zich daarom ook moeten laten behandelen en onder toezicht van de reclassering moeten komen.
De man gebruikte voor het opvragen van persoonlijke gegevens uit het politiesysteem het account van collega. Nadat deze fraude was ontdekt, kwam de politie de verdachte op het spoor.

SPIJT

De man verklaarde eerder tijdens de inhoudelijke dat hij de gevolgen van zijn chantage heeft onderschat. "Ik heb de impact niet overzien." Hij heeft ook spijt van zijn daden. "Ik walgde van mezelf dat ik die brieven heb verstuurd." De voormalige agent is vanwege de zaak ontslagen.
De verdachte verklaarde in totaal 37 brieven te hebben verstuurd, maar ging van 80 kentekens de gegevens na in het politiesysteem. Volgens de officier zijn er in totaal 20 aangiftes en 31 meldingen gedaan. "Er is slechts één ontvanger van een brief aanwezig. Dat benadrukt de gevoeligheid van de zaak."
De rechter doet vanmiddag om 13.00 uur uitspraak. Verslaggever Rik Dogger zal daarbij aanwezig zijn.

Uitspraak in zaak hoofdagent die homo's afperste

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.