"Brandweervrouwen haken af door vernieuwde conditietest"

LEUSDEN/UTRECHT - De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers in Leusden is bang dat vrouwen de komende tijd als vrijwilliger afhaken. Veel van hen zakken namelijk voor de recent vernieuwde conditietest. Dat meldt de NOS vanochtend.
Vandaag speelt bij het College voor de Rechten van de mens in Utrecht een zaak die een brandweervrouw heeft aangespannen. De vrouw vindt de nieuwe conditietest discriminerend omdat die geen rekening houdt met verschillen tussen mannen en vrouwen.

STOPPEN

is aangespannen door Jorien Traas uit Oosterbeek. Ze is al 17 jaar vrijwilliger en instructeur op een trainingscentrum van de brandweer. Maar omdat ze tot twee keer toe de pas ingevoerde conditietest niet haalde, moet zij na 1 juli stoppen met blussen.
Volgens Traas is het onderdeel traplopen voor haar te zwaar. Bij die oefening moet er op een fitnessapparaat 42 kilo aan extra bepakking honderd treden naar boven genomen worden zonder daarbij een trapleuning te gebruiken.
Volgens de brandweervrouw maakt de test geen onderscheid meer naar lengte, leeftijd en geslacht. "Daardoor moet ik hetzelfde doen als een jongen van 18. Met als argument dat we ook hetzelfde werk doen. Volgens mij klopt dat argument niet."
De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers is het met haar eens. Over de test zijn bij de vereniging de afgelopen maanden 300 klachten binnengekomen, veertig daarvan zijn van vrouwen. Liever ziet de vakbond dat er anders getest wordt.
De uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens is over twee maanden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.