Misdaadcijfers bekend: Woudenberg glijdt af, Oudewater goed bezig

AMERSFOORT/PROVINCIE UTRECHT - De criminaliteit in Woudenberg stijgt het hardst. Dit jaar zijn in de gemeente liefst 30 procent meer meldingen van misdaad dan vorig jaar. Oudewater en Utrechtse Heuvelrug laten de grootste daling van de provincie zien.
Dat blijkt uit de misdaadcijfers van het Bureau Regionale Veiligheidsstrategie over de periode januari tot en met mei 2017, vergeleken met diezelfde periode vorig jaar.
In het rapport staan cijfers over inbraken, geweld, diefstal, vernielingen en overlastmeldingen, van alle Utrechtse gemeenten. Gemeenten geven de cijfers vrij om transparant te communiceren over veiligheid en samen te werken met inwoners en bedrijven. "Met het openbaar maken van de veiligheidscijfers krijgen burgers en bedrijven weer meer mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan de veiligheid in hun eigen stad of buurt", aldus de website.

STIJGERS EN DALERS

Opvallend is de groei van de criminaliteit in de gemeente Woudenberg. Daar ging het aantal meldingen met ruim 30 procent omhoog, naar 168. Vooral het aantal autokraken, vernielingen en de meldingen van jongerenoverlast is gestegen. Een half jaar geleden bleek al dat Woudenberg verhoudingsgewijs de meeste
kent. De bewoners zijn er overigens wel
.
Renswoude (15%), Wijk bij Duurstede (12%) en Veenendaal (12%) hebben ook meer misdaad dan vorig jaar.
De meeste vooruitgang is geboekt in de gemeente Oudewater, de criminaliteit liep daar met 24 procent terug. Ook in Utrechtse Heuvelrug (21%), De Bilt (18%), Nieuwegein (13%), Baarn (13%) en Zeist (12%) is een duidelijke neerwaardse trend te zien.

HUISELIJK GEWELD

Oorspronkelijk stond er een grote fout in de cijfers. Het aantal gevallen van huiselijk geweld in Amersfoort zou in een jaar meer dan verdriedubbeld zijn. In de periode januari tot en met mei 2017 zou die zijn gestegen naar 249 meldingen, tegenover 78 vorig jaar in dezelfde periode.
De gemeente Amersfoort heeft na vragen van RTV Utrecht een onderzoek ingesteld. Hieruit blijkt dat het cijfer verkeerd is ingevoerd. In werkelijkheid is het aantal geregistreerde gevallen van huiselijk geweld in de gemeente zelfs iets teruggelopen, naar 71 meldingen. De totale criminaliteit in de stad zakt volgens met bijna 8 procent.

UTRECHT

Over de gehele provincie gemeten liep de geregistreerde criminaliteit van januari tot en met mei met 3,5 procent terug, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In de stad Utrecht blijft de criminaliteit nagenoeg gelijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.