"Bezoek geen viering meer in Sint Willibrordkerk"

UTRECHT - Het aartsbisdom Utrecht vindt dat katholieken geen vieringen meer moeten bijwonen in de Sint Willibrordkerk. Aanleiding is de verkoop van de kerk aan Pius X, eent conservatief priesterbroederschap.
Volgens het aartsbisdom is Pius X een 'schismatiek gezelschap' dat niet aangesloten is bij de katholieke kerk in Rome. "Daarom moet ik ook wel zeggen dat de vieringen die daar plaatsvinden weliswaar niet ongeldig zijn, maar wel ongeoorloofd. Rooms-katholieke gelovigen moeten dus niet naar die vieringen gaan, maar naar vieringen in de parochiekerk", aldus Hans Zuijdwijk van het apostolaat.
Ondanks de uitspraak van het bisdom, is Zuijdwijk blij dat de kerk weer gebruikt wordt voor het geloof. ""We zien dit liever dan wanneer het alleen een partycentrum is." Hij doelt op de culturele activiteiten die in de kerk georganiseerd werden.

OVERNAME

Gister werd bekend dat de Sint Willibrordkerk definitief verkocht wordt aan het priesterbroederschap. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde daar mee in. Pius X neemt de schulden van de kerk over die ontstonden na een jarenlange restauratie.
Veel Utrechters zijn niet blij met de overname. Duizenden mensen en de vrijwilligers van de kerk zijn bang dat de kerk op slot gaat voor het publiek en er geen culturele activiteiten meer zullen plaatsvinden.
Eerder liet Pius X weten dat het monumentale karakter van het gebouw in ere blijft. Ook blijft het kerk open voor het publiek. Zo wordt een koster aangesteld die de Sint Willibrordkerk dagelijks zal openen voor het publiek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.