Medewerkers UMC boos over dreigend ontslag artsen afdeling thuisbeademing

UTRECHT - Medewerkers van het UMC Utrecht hebben grote kritiek op het dreigende ontslag van twee specialisten van de afdeling thuisbeademing. Dat meldt Zembla. Volgens het televisieprogramma lijken de twee het veld te moeten ruimen, nadat ze de angstcultuur op de afdeling hebben aangekaart bij de inspectie.
Zembla heeft inzage gehad in berichten op het intranet van het ziekenhuis. Daar valt te lezen dat collega's van de artsen verontwaardigd zijn over het dreigende ontslag. "Het is wel erg makkelijk om de klokkenluiders per direct de toegang tot het ziekenhuis te ontzeggen. Hoezo veilig melden? Hoezo transparantie? Men mag in dit ziekenhuis blijkbaar geen melding maken over disfunctionerend management", staat er bijvoorbeeld.
Eerder deze week meldde het ziekenhuis op basis van extern onderzoek dat er op de afdeling thuisbeademing van het UMC Utrecht een "negatieve organisatiecultuur" heerst, waarbij er niet goed wordt samengewerkt. De problemen kwamen vorig jaar aan het licht nadat medewerkers van de afdeling aan de bel trokken over de patiëntveiligheid en de cultuur van leidinggeven binnen het team. Het leidde tot het inschakelen van de inspectie.

JAREN ONRUST

In het ziekenhuis is al jaren onrust. Zo kwamen eerder berichten naar buiten over een
van het ziekenhuis. Ook daar werden klokkenluiders weggestuurd. De inspectie concludeerde na onderzoek dat het ziekenhuis er onvoldoende voor had gezorgd dat medewerkers openlijk konden praten over in het ziekenhuis gemaakte fouten.
Ook op de afdeling thuisbeademing zou het al langer rommelen, zeggen medewerkers tegen Zembla. Er zou sprake zijn van slechte werkomstandigheden en de zorg voor ernstig zieke patiënten zou niet goed geborgd zijn. Dat zou hebben geleid tot onverantwoorde risico's en calamiteiten, zeggen de medewerkers.
De afdeling thuisbeademing houdt zich bezig met ademhalingsondersteuning, bijvoorbeeld voor patiënten met progressieve zenuw- en spierziektes, zoals ALS en Duchenne.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.