Instellingen

Dagboeken van oud-hoofdinspecteur gevonden in Loenen

LOENEN AAN DE VECHT - In Loenen aan de Vecht zijn de oude dagboeken gevonden van de voormalige Amsterdamse hoofdinspecteur Peter André Kater. Volgens het stadsarchief in de hoofdstad geven de boeken een prachtig inkijkje in het politieleven van honderd jaar geleden.
De boeken zijn onlangs aangetroffen in het Loenense geboortehuis van de politieagent. Het dossier is overgedragen aan het Stadsarchief en opgenomen in de Archiefbank.

KRANTENKNIPSELS

Het
zegt dat het om bijzonder materiaal gaat. "Het is een Journaal over zijn dagen als leerling-inspecteur, een boek met krantenknipsels over de politie tussen 1914 en 1926 en een album met foto's met het opschrift 'Prostituees, souteneurs en andere verdachten'."
Kater hield veel feitjes bij in de boeken, schrijft het archief. "Agenten hebben in die tijd een twaalfurige werkdag en houden verplicht een journaal bij." Zo wordt beschreven dat Kater burenruzies sust en de straat vrijhoudt als de koningin langskomt om "de menschenmenigte op eerbiedigen afstand te houden".

FEBRUARISTAKING

Kater is rond de Februaristaking politiechef van het Bureau Jonas Daniël Meijerplein en wordt ontslagen door de Duitsers, schrijft het archief.
"Een paar dagen na de bevrijding wordt hij officieel weer in dienst genomen bij de Amsterdamse politie. Later volgt volledig rechtsherstel. Zijn personeelskaart meldt dat hij op 1 juli 1946 met pensioen is gegaan. Hij overlijdt in 1959."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.