"Test met NL-Alert goed verlopen"

PROVINCIE UTRECHT - Het lijkt er op dat de test met NL-Alert vanmiddag goed is verlopen. Om 12.00 uur werd in alle regio's in Nederland een zogenoemd NL-Alertcontrolebericht verzonden.
Daarmee kan iedereen nagaan of het mobieltje goed is ingesteld om waarschuwingen te ontvangen. "Uit de reacties die tot nu toe zijn binnengekomen, blijkt dat het bericht in alle regio's goed is verspreid", zegt een woordvoerster van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

MINDER BEREIK

Een aantal mensen kreeg de melding niet binnen of pas minuten later. "Dat kan komen omdat iemand zich op een plaats bevond waar geen of slecht bereik is."
Over twee weken is een onderzoek afgerond en moet duidelijk zijn of de test geslaagd is of niet. Op 4 december is weer een test.

TELEFOON INSTELLEN

"Mensen moeten even controleren of hun telefoon goed is ingesteld", zegt Jelle Mulder van de Veiligheidsregio Utrecht. "Nieuwe telefoons worden er door de leverancier op ingesteld, maar bij oude telefoons is dat nog niet. Op www.crisis.nl staan tips."

VIANEN

In mei werd nog een NL-Alert
in Vianen vanwege hevige stankoverlast die mogelijk gevaarlijk was. Een klep van een tankwagen op een industrieterrein zat los, maar er bleek achteraf geen gevaar voor de gezondheid.
Op termijn moet het NL-Alert het luchtalarm vervangen dat nu nog maandelijks wordt getest.

Jelle Mulder van de Veiligheidsregio Utrecht over het hoe en waarom van het NL-Alert.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.