Wegwerk A27 en A1: langzamer rijden en bezorgdheid in Groenekan

De werkzaamheden zijn in volle gang.
De werkzaamheden zijn in volle gang. © RTV Utrecht/Rik Dogger
PROVINCIE UTRECHT/GROENEKAN - De gevolgen van de grootschalige werkzaamheden op de A27 en A1 zijn volop merkbaar voor het verkeer. Rijkswaterstaat begon dit weekend met de verbreding van de snelwegen. Het bouwproject is het eerste in een reeks die verkeerschaos in onze provincie moet tegengaan.
De A27 tussen Utrecht-Noord en knooppunt Eemnes wordt over een lengte van ruim 14 kilometer verbreed naar drie rijstroken plus een vluchtstrook. Op de A1 tussen Eemnes en Bunschoten komen vier rijstroken en een vluchtstrook.

MINDER HARD

Het verkeer dat gebruikt maakt van de wegen mag tijdelijk minder hard rijden, zo vertelde Rijkswaterstaat vanochtend tegen verslaggever Robert-Jan Booij op Radio M Utrecht.
"We nemen een aantal maatregelen om de overlast te beperken. Zo mag er op de plekken waar gewerkt wordt tijdelijk maar 90 kilometer per uur worden gereden. Er komen dan wel drie rijstroken beschikbaar. Zodra het werk op een wegvlak af is, verhogen we de maximumsnelheid weer naar 120 kilometer per uur", stelde de woordvoerder.

HOORBAAR

Voor automobilisten duurt de overlast anderhalf jaar, maar ze zijn niet de enige die de gevolgen van de komst van het extra asfalt gaan voelen. Ook voor omwonenden zijn ze merkbaar en vooral hoorbaar, bleek vanochtend in Utrecht is Wakker.
"We zijn daarom blij dat er geluidsschermen komen, maar we moeten afwachten hoe goed ze helpen", zei één van hen tegen verslaggever Robert Jan Booij.

VREES

Vooral inwoners van Groenekan vrezen voor extra geluidsoverlast, vooral omdat ze ook naast het spoor wonen.
"We krijgen nu een scherm van acht meter voor de snelweg, maar uit onderzoek blijkt dat ze beter ook nog een klein schermpje bij het spoor moet zetten. Anders weerkaatst straks het geluid van de treinen terug naar ons huis via het snelwegscherm", zeiden de bezorgde bewoners tegen Robert-Jan Booij.

DICHTSLIBBEN

De bredere snelwegen zijn volgens Rijkswaterstaat hard nodig. Zonder extra rijstroken slibt het autoverkeer in de regio's Utrecht en Amersfoort de komende jaren helemaal dicht. Daarom staan na dit grote project al weer volgende werkzaamheden op het programma.
Vanaf 2019 wordt knooppunt Hoevelaken onder handen genomen. Dat duurt tot minimaal 2023 en maximaal 2025. Daarnaast is ook de Ring Utrecht aan de beurt (A27 en A12). Daaraan wordt van 2018 tot en met 2026 gewerkt.

Verslaggever Robert-Jan Booij op de A27 - live in Utrecht is Wakker (I)
Verslaggever Robert-Jan Booij op de A27 - live in Utrecht is Wakker (II)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.