Instellingen

Harmelenaar wil dorp stichten voor daklozen

HARMELEN - Een inwoner van Harmelen wil dat er een speciaal dorp komt voor daklozen. Hij heeft daarvoor toestemming gevraagd aan de provincie. De woonplek is voor mensen die alles zijn kwijtgeraakt en een rustig onderkomen nodig hebben.
De 50-jarige Pim Kaal was zelf een tijd dakloos en kreeg toen weinig steun van de overheid. "Het Nederland waar je geholpen wordt of waar de buren elkaar kennen, bestaat voor veel mensen niet meer. Ik zou dat graag terugzien."

ONGELUKKIG

Daarom wil Kaal nu een dorp bouwen, dat een toevluchtsoord moet worden voor mensen die door ongelukkige omstandigheden op straat zijn beland. Zijn visie voor het dorp is duidelijk: een oase van rust waar daklozen echt bij kunnen komen.
"Het moeten kleine kaveltjes zijn met kleine huisjes. Primair heb je ook alleen een dak boven je hoofd nodig. Vanuit daar kunnen ze weer een huis gaan zoeken in de maatschappij. Zie het als een opvangplek voor mensen die alles zijn kwijtgeraakt, vaak ook buiten hun eigen schuld om", stelt Kaal.

TOEJUICHEN

GroenLinks in Provinciale Staten vindt het een interessant initiatief. Fractievoorzitter Florian Bekkers vindt het vervelend dat mensen tussen wal en schip kunnen belanden. Hij juicht het dan ook toe dat mensen zelf nadenken over een plek waar ze willen wonen.
Toch voorziet hij ook problemen bij het plan van Kaal. "Zo'n losse woonenclave en iemand een stukje grond geven om daar zonder voorzieningen een huis te bouwen, dat kan in Nederland eigenlijk echt niet. We zijn verplicht bepaalde voorzieningen te treffen."

ONDERBOUWING

Ondanks die praktische bezwaren is Bekkers best bereid om de zaak verder te onderzoeken. "Ik heb begrepen dat meneer uit echt idealisme gedreven wordt, dus dat hij echt visie heeft en het zelf heeft meegemaakt. Als hij iets meer onderbouwing kan geven en anderen het onderschrijven, dan is dat iets waar we iets mee moeten. En dan kunnen we politieke vragen stellen."
Kaal hoopt in ieder geval dat zijn noodoproep gehoord wordt. Als zijn dorp er niet mag komen, dan wil hij graag andere hulp voor de daklozen. "Het gaat niet om mij maar om al die andere mensen die in dit soort situaties zitten."
Hij heeft daarom een brief over zijn plannen naar Provinciale Staten gestuurd en die staat daar vandaag op de agenda.

"Harmelenaar wil dorp stichten voor daklozen"
Een toevluchtsoord voor mensen die op straat zijn beland

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.