OM eist 13 jaar celstraf voor doodslag met vleesbijl in Overvecht

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie heeft 13 jaar celstraf geëist voor doodslag met een vleesbijl in Utrecht. Verdachte Robby J. gaf eerder al toe dat hij vorig jaar zomer zijn partner Anjana Nagessar om het leven heeft gebracht in hun flat aan de Klipspringerdreef in Overvecht. Dat deed de toen 64-jarige man waarschijnlijk met een vleesbijl.
De verdachte was vandaag bij de zaak aanwezig. "In het begin was hij rustig, welwillend en alert. Maar uiteindelijk werd hij steeds warriger", constateerde verslaggever Martin de Wit in de rechtbank.

VOORBEDACHTE RADE

Tijdens de zitting werden meerdere getuigen verhoord over een mogelijke doodsbedreiging van de verdachte aan het slachtoffer. J. zou deze bedreiging op een plein in Utrecht hebben geroepen. "De vraag is of er sprake is van voorbedachten rade. De eerste getuige ontkent dat hij de verdachte zijn vriendin heeft horen bedreigen", zei De Wit.
Maar de aanwezige familieleden van het slachtoffer trokken het verhaal van de getuige in twijfel. "Vanaf de tribune klonk opwinding. "Familieleden geloven niets van het verhaal van de getuige", stelde De Wit. "Volgens de moeder van het slachtoffer hebben de getuigen eerder verteld dat J. heeft geroepen dat hij haar ging vermoorden. Maar de verdachte hoorde het allemaal hoofdschuddend aan."

ELKE DAG RUZIE

Na de getuigenverhoren kwam J. aan het woord. "We hadden elke dag ruzie. Het was elke dag drinken en hasj roken. "Zij. Niet ik", voegde hij eraantoe. "Als ze gedronken had, dan maakte ze altijd ruzie met mij."
Op de avond van de moord ontstond er ook ruzie. "Wat er gebeurd is in mijn hoofd, ik weet het niet", zo verklaarde de verdachte. "Toen ik bij zinnen kwam, dacht ik: wat heb ik nou gedaan? Maar toen was het al te laat." Eerder had de verdachte nog verklaard dat stemmen in zijn hoofd hem opgeroepen hadden de vrouw te vermoorden.

"LAAT ME LOS"

Uit een verklaring van de buren bleek dat het slachtoffer voor de moord om hulp vroeg. Ze zou ongeveer dertig keer "Nee laat me los!" hebben geroepen. Maar volgens J. lag dat anders. "Dat is niet waar hoor. Ik heb niet geroepen dat ik haar zou doodmaken."
J. zou het slachtoffer tijdens de ruzie nog gevraagd hebben om weg te gaan, zo verklaarde hij. "Ik heb tegen haar gezegd: ga weg dan. Naar je andere vriend. Maar dat deed ze niet."

TRANEN

Tijdens de zitting hoorde verslaggever Martin de Wit ook het vermoedelijke moordwapen ter sprake komen. "Drie weken voor de moord heeft de verdachte twee hakmessen gekocht, zegt hij. Eén werd in de tussentijd in beslag genomen."
J. zou diverse mensen hebben gebeld na de moord. "Ik kan morgen niet komen werken. Ik heb mijn vriendin dood gemaakt", zou hij hebben verklaard.
Volgens De Wit was de zaak emotioneel zwaar voor de nabestaanden. "De moeder van het slachtoffer barstte in tranen uit bij het horen van het verhaal van de verdachte." De verdachte toont daarentegen nauwelijks emoties. "Behalve irritatie over de belastende getuigenverklaringen."

HERSENBESCHADIGING

Vandaag bleek verder dat dat J. geen psychiatrische aandoeningen heeft. Ook heeft hij geen hersenbeschadigingen door ongelukken uit het verleden, zoals eerder werd vermoed. "De verdachte heeft wel een lage intelligentie en is egocentrisch", was in de rechtszaal te horen.
J. is eerder veroordeeld voor geweld in een relatie. "Toen heeft de verdachte zijn partner bedreigd met een vleesvork en haar gesneden met een mes", zei de officier.
Deskundigen adviseerden de rechtbank om de verdachte geen tbs te geven. "Hij kan moeilijk nieuw gedrag aanleren, dus tbs heeft weinig zin. Wel geven we hem advies om alcohol te matigen."

VROLIJKHEID VERDWENEN

De nabestaanden mochten ook een persoonlijke verklaring voorlezen. "Met de dood van mijn dochter is er veel vrolijkheid uit mijn leven verdwenen", zei haar vader. "Ik kan nog steeds niet beseffen dat jij er niet meer bent. Nooit meer je lach. Nooit meer je stem," voegde de broer van het slachtoffer er aan toe.
Haar moeder wist nog goed het moment dat agenten haar het nieuws over de dood van haar dochter vertelden. "De grond zakte onder mijn voeten vandaan. Verdriet. Onmacht. Ik wilde haar zien maar dat mocht niet."

GEHUILD

De slachtofferverklaringen kwamen hard aan. "Er wordt hard gehuild in de zaal. J. kijkt naar het tafeltje voor hem", aldus De Wit.
De officier van justitie zei dat de verdachte het slachtoffer zeventien verwondingen heeft toegebracht, vooral op de armen. "Dat kwam vermoedelijk door het afweren." Volgens het OM is er geen sprake van moord, maar van doodslag.