20 procent Utrechtse woningen zonder hypotheek gekocht

UTRECHT - Huizenkopers rekenen weer vaker meteen af. Afgelopen jaar werd 17 procent van de Nederlandse koopwoningen zonder hypotheek gekocht, blijkt uit onderzoek van het Kadaster. In vier van de tien gevallen betrof het een appartement.
Eigenaren van meerdere woningen kochten het vaakst zonder hypotheek: 61 procent. Bij een op de acht Nederlandse woningen gekocht door een doorstromer, werd geen hypotheek afgesloten. Ook geldt: hoe ouder de koper is, hoe vaker er hypotheekloos werd gekocht. "Bijna de helft verhuist naar een goedkopere woning en heeft voldoende overwaarde op de oude woning", laat het Kadaster weten.
In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag werd bij ongeveer een kwart van de aankopen geen hypotheek afgesloten. In Utrecht lag dat aandeel iets lager, hier werd vorig jaar een op de vijf aankopen hypotheekloos gekocht.
Christian Lennartz, senior econoom bij de Rabobank, verwacht dat het aantal hypotheekloze woningen blijft groeien zolang alternatieve investeringen relatief onaantrekkelijk blijven. "Voor startende kopers, zeker die in hotspots als Utrecht, Amsterdam en Maastricht, zou dit betekenen dat de koopmarkt in toenemende mate onbereikbaar wordt omdat zij niet met de koopkracht van meervoudige eigenaren kunnen concurreren. Voor de financiële instellingen betekent dit dat zij zich op een krimpende markt voor hypotheken moeten voorbereiden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.