Instellingen

Hogere straf voor doden Utrechtse kaasboer: 13 jaar cel

UTRECHT - De man die wordt verdacht van het doden van de Utrechtse kaasboer Kees Witteveen (76) is in hoger beroep veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf, conform de eis van het OM. De rechtbank veroordeelde André F. eerder tot 10 jaar cel.
Witteveen werd op 15 mei 2014 omgebracht in zijn woning in de Beukstraat in Oudwijk. Hij werd met een scherp voorwerp geslagen en vervolgens gewurgd.
Witteveen stond met een kaaskraam op het Willem van Noortplein. 's Avonds werkte hij als taxichauffeur en bracht hij prostituees naar de tippelzone. Op die manier was hij een bekende in het verslaafdenmilieu.

KAMER

De 49-jarige verdachte en zijn vriendin huurden een kamer bij Witteveen. Zij was zwanger en kon haar werk als prostituee niet meer doen en mocht ook niet meer gebruiken. De kaasboer hielp F. daarnaast met het beheer van zijn geld. Waarom hij is omgebracht, is nooit opgehelderd.

HOGERE STRAF

Het gerechtshof komt tot de hogere straf gezien de zeer gewelddadige wijze waarop F. te werk is gegaan. Hij doodde bovendien een oudere, vermoedelijk weerloze man, die hem onderdak bood. Ook is rekening gehouden met het feit dat F. eerder is veroordeeld voor ernstige misdrijven, waaronder ook geweldsdelicten. Het hof neemt het de man daarnaast kwalijk dat hij door zijn ontkennende proceshouding geen enkel inzicht heeft gegeven in een mogelijke reden voor zijn daad.
Net als de rechtbank acht het gerechtshof doodslag bewezen. Zo is op een vuilnisboot kleding gevonden met DNA-materiaal van de verdachte, maar ook bloed, huid- en hersenweefsel van het slachtoffer. Het verhaal van F. dat een derde persoon deze kleding heeft aangetrokken om de kaasboer te doden acht het hof niet aannemelijk. Daarnaast heeft de verdachte uitlatingen over de dood van Witteveen gedaan, terwijl de Utrechter toen nog niet eens was gevonden.
In hoger beroep was ook 13 jaar celstraf geëist door het OM.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.