Uniek: logeren in historisch sluiswachtershuisje Hekendorp

HEKENDORP - Het sluiswachtershuisje bij de Goejanverwellesluis in Hekendorp (gemeente Oudewater) heeft een nieuwe eigenaar.
De Vereniging Hendrick de Keyser, die historische gebouwen beheert, kreeg vandaag de sleutel van het pand. "Het is een bijzonder huis", zegt Carlo Huijts van de vereniging die strijdt voor behoud van monumentale gebouwen. "De kwaliteit van het pand zit 'm vooral in de geschiedenis ervan die voor ons land zo belangrijk is geweest.
Bij het huisje is namelijk historie geschreven. De arrestatie van Wilhelimina van Pruisen bij de Goejanverwellesluis in 1787 was aanleiding voor de Pruisen om Nederland destijds binnen te vallen. Op oude schoolprenten is de historische gebeurtenis terug te vinden.
Huijts: "Ze werd een paar kilometer verderop aangehouden, maar vervolgens teruggebracht naar Hekendorp. En is hier in een boerderij aan de overkant een tijdje vastgehouden."
Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden gaf maandagochtend de sleutel aan de vereniging. Het waterschap dat de Goejanverwellesluis voor miljoenen opknapte doet het bijbehorende pand graag van de hand. Dijkgraaf Patrick Poelman: "Ik ben heel blij dat de vereniging de waarde van dit ensemble ziet, de combinatie van huis en sluis, en dat zij dat van ons overnemen en er een nuttig project in gaan realiseren."
Het sluiswachtershuisje krijgt een nieuwe bestemming. Binnenkort kunnen mensen er straks overnachten onder de noemer Monument & Bed.

Sluiswachtershuisje Hekendorp wordt 'hotel'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.