Uitslag internetpoll: grote meerderheid wil mozaïek op Vredenburgplein

© Gemeente Utrecht
UTRECHT - Een mozaïek van natuursteen en graniet; dat is wat de meeste Utrechters het liefst zien op het vernieuwde Vredenburgplein.
Over het nieuwe uiterlijk van het plein is veel discussie, daarom besloot de gemeente een poll op internet te starten. Er werd ruim 10.000 keer gestemd en 54 procent heeft een voorkeur voor de mozaïek-optie van kunstenares Jennifer Tee.
Dat is een ruime meerderheid, want er waren nog vier andere kunstenaars die een plan hadden ingediend.

VEEL STEMMEN

De gemeente zegt dat er "massaal" is gestemd in vergelijking met eerdere polls. "Bij de Moreelsebrug is 4700 keer gestemd, bij de Dafneschippersbrug 4000 keer."
Volgens de gemeente is de kans op stemfraude niet groot. "Bij de peiling zijn beveiligingschecks ingebouwd; zo wordt voorkomen dat de stemming oneerlijk wordt beïnvloed."

ANDER IDEE

Toen de poll online stond ontstonden nog meer ideeën, zoals een verbeelding van het Vredenburgkasteel met fontein. De initiatiefnemers dienden een petitie (800 keer getekend) in om dat plan ook mee te laten dingen.
De gemeente belooft nu dat de contouren van het oude kasteel in de bestrating zichtbaar worden gemaakt. Komende zomer wordt het definitieve ontwerp van het mozaïekplein gemaakt.

ANDERE OPTIES

Andere kunstenaars, die met hun plan niet de meeste stemmen kregen, hadden bedacht om een drinkfontein of abstracte kunstwerken op het plein neer te zetten. RTV Utrecht-programma De Kwestie maakte vorige maand een uitzending over de toekomst van het plein. Terugkijken kan
.

Wethouder Everhardt: "Overweldigd door het aantal stemmen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.