Instellingen

Amersfoort sloeg stadhuisdeal met verzekeraar af, raad voelt zich gepasseerd

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - De gemeente Amersfoort kon in 2015 het pand van De Amersfoortse Verzekeringen aan de Stadsring kopen voor een bedrag tussen de 11 en 13 miljoen euro.
Uit onderzoek van RTV Utrecht blijkt dat burgemeester Lucas Bolsius hier een gesprek over had met De Amersfoortse. Bolsius besprak dit met verantwoordelijk wethouder Menno Tigelaar. De koop werd afgeschoten, zonder dat de raad was betrokken in het besluitvormingsproces. Raadsleden reageren verbaasd en voelen zich gepasseerd.

RENOVATIE

Amersfoort sprak jarenlang over de toekomst van het stadhuis. Vorige week koos de gemeenteraad voor een
dat zo'n 32,9 miljoen euro moet gaan kosten. Maar het eventueel kopen van het pand van De Amersfoortse, voor een bedrag tussen de 11 en 13 miljoen euro, heeft de afgelopen jaren nooit op de agenda van de gemeenteraad gestaan.
Zowel coalitie- als oppositiepartijen zeggen verrast te zijn over het feit dat Bolsius hier een gesprek over heeft gehad. Amersfoort 2014 noemt het 'ernstig' dat dit nooit met de gemeenteraad is gedeeld en de PvdA had er twee jaar geleden graag over willen praten.
Ook de VVD had het prettig gevonden als dit via een raadsinformatiebrief was gedeeld. Groep El-Messaoudi is van mening dat het college niet de moeite heeft genomen een goedkopere variant voor het stadhuis überhaupt te onderzoeken.

GESPREK

De gemeente Amersfoort en voormalig directievoorzitter Jacques van Ek van De Amersfoortse bevestigen dat ze in 2015 een gesprek hebben gevoerd.
Van Ek: "De huidige bestuursvoorzitter van ASR, het moederbedrijf van De Amersfoortse, vroeg mij of ik eens wilde gaan polsen bij Bolsius of hij geïnteresseerd was in het pand. We wisten dat de gemeente overwoog te verhuizen. Het pand moest tussen de 11 en 13 miljoen euro gaan kosten. Bolsius stond daar niet negatief tegenover en zou het serieus gaan bekijken."
Volgens Van Ek kreeg hij binnen twee weken een reactie. "Bolsius heeft het voorgelegd aan zijn wethouder, Menno Tigelaar. Die is er mee aan de slag gegaan. Al snel kreeg ik te horen dat ze het niet zouden doen: het pand was 'niet passend'."
Volgens een woordvoerder van de gemeente Amersfoort heeft de burgemeester inderdaad een gesprek gehad over het pand van De Amersfoortse. Verantwoordelijk wethouder Tigelaar zou het vervolgens over hebben genomen en intern hebben besproken.
Hij kwam toen al snel tot de conclusie dat het pand nooit een serieuze optie is omdat het veel te klein zou zijn. Dit zou ook al jaren bekend zijn geweest bij de raadsleden. Bovendien was de opdracht om het huidige stadhuis te renoveren. Om die redenen hebben Bolsius en Tigelaar de kwestie nooit met de gemeenteraad besproken.

VERBAZING

Maar dat is nu dus tegen het zere been van verschillende raadsleden. Amersfoort 2014 heeft inmiddels al aangekondigd schriftelijke vragen te gaan stellen. Fractievoorzitter Ben Stoelinga: "Zeker gezien de gevoeligheid van het dossier had alle informatie met ons gedeeld moeten worden. Ik vind dit echt ernstig."
Rob Molenkamp van de SP noemt de kwestie 'opmerkelijk'. "Ook dit soort gesprekken horen met ons gedeeld te worden. Ik ben nu vooral benieuwd naar waarom het is afgeketst. 'Niet passend', daar kan ik niets mee. Wat betekent dat?"
Youssef El-Messaoudi blikt toch nog een keer terug naar het besluit van vorige week, waarin de raad voor een renovatie van 32,9 miljoen koos. "Het pand van De Amersfoortse werd toen blijkbaar voor zo'n 12 miljoen euro aangeboden. Ik vraag me dan af waarom wij 32, 9 miljoen gaan investeren in een pand wat waarschijnlijk nog geen 20 miljoen waard is!"

COALITIE

Niet alleen oppositiepartijen reageren verbaasd, ook coalitiepartijen VVD en PvdA zetten hun vraagtekens bij de gang van zaken. VVD-raadslid Kees Kraanen: "Het college maakt haar eigen afweging, maar dit valt wel rauw op mijn dak. Het was prettig geweest als we dit hadden kunnen lezen in een raadsinformatiebrief."

KWALIJK

PvdA-fractievoorzitter Louis de la Combé vindt het kwalijk dat de raad niet goed geïnformeerd is. "Dit is nieuw voor mij. Dit stukje uit het hele dossier heeft nooit voorgelegen. En dan te bedenken dat het zo'n heet hangijzer is. Ik had hier toen graag over willen praten."

Verslaggever Dennis van Ommeren over de ophef in de Amersfoortse politiek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.