Luchtkwaliteit verbeterd, in Utrecht nét iets meer dan in rest van Nederland

UTRECHT - De luchtkwaliteit is behoorlijk verbeterd. Er zit 20 procent minder stikstofdioxide en 25 procent minder fijnstof in de lucht in vergelijking met vijf jaar geleden.
In de stad Utrecht is de daling zelfs een heel klein beetje sterker dan het landelijk gemiddelde. Dat baseert de gemeente op basis van het Gemeentelijke Monitoringsrapportage Luchtkwaliteit 2016.
Aanvankelijk meldde de gemeente blij dat de luchtkwaliteit in Utrecht een stuk sneller verbetert dan in de rest van het land. Maar na navraag van RTV Utrecht kwam de gemeente daarop terug.
De cijfers over stikstofdioxide en fijnstof in de lucht hebben niets te maken met de milieuzone. Die is in de Utrechtse binnenstad pas ingevoerd na de periode van vijf jaar waarop het huidige onderzoek zich baseert.

VAN HOOIJDONK TEVREDEN

"Als stadsbestuur voelen we ons met deze resultaten gesteund in alle maatregelen die wij nemen om de lucht in Utrecht gezonder te maken", zegt wethouder Lot van Hooijdonk. "Investeringen in bijvoorbeeld elektrische bussen, een stevig fietsnetwerk, deelauto's en oplaadpalen voor elektrische auto's verdienen zich zo terug."


De luchtkwaliteit is verbeterd, nog voordat de milieuzone is ingesteld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.