Instellingen

Drijvende kracht achter Utrechtse burgemeesters stopt: Ik hou van die man

UTRECHT - Hans Kuperus stopt als chef-kabinet van de gemeente Utrecht. In die functie was hij de afgelopen decennia de drijvende kracht achter de vijf meest recente burgemeesters van de stad.
"Als je de burgemeester met een ambtsketen ziet, dan zit daar een heel kabinet achter dat alles voorbereidt", legt Kuperus uit. Van dat kabinet was hij sinds 2001 de baas. Vanaf 1988 was hij ook al plaatsvervangend chef-kabinet.
Kuperus diende de burgemeesters Lien Vos, Ivo Opstelten, Annie Brouwer, Aleid Wolfsen en Jan van Zanen.

TOPPER

"Een op en top gastheer en begeleider", zegt de huidige burgemeester Van Zanen. "Ik ken niemand die mensen in mijn rol zo goed kan begeleiden. Ik hou ook van die man."
Volgens Van Zanen is een man als Kuperus van onschatbare waarde als een burgervader ergens op bezoek gaat. "Hij zorgt dat de lift het doet, dat je fiets er staat. Dat de band is opgepompt. Het ondankbare is vaak dat het onzichtbaar is."

MOOIE HERINNERINGEN

Kuperus kijkt met bijna alleen maar positieve gevoelens terug op zijn carrière. Dat zegt hij in gesprek met RTV Utrecht-verslaggever Marc van Rossum du Chattel, die een korte documentaire maakte over zijn loopbaan.
De komst van Beatrix tijdens Koninginnedag 1999 herinnert hij zich nog goed. En het WK Hockey in 1998 toen Ivo Opstelten burgemeester was. "Dat was drie weken feest in de Galgenwaard."
"De tijd dat Aleid Wolfsen bedreigd werd was heel zwaar." Maar juist weer heel positief in die periode was de geslaagde lobby voor de Tourstart.

CONTACT MET BURGEMEESTERS

Met veel oud-burgemeesters heeft hij anno 2017 nog steeds contact. "Met Opstelten omdat er een boek over hem wordt geschreven. En Wolfsen zie ik vaak bij evenementen in de stad."
Tot zijn grote spijt moest Kuperus onlangs afscheid nemen van Annie Brouwer, die twee maanden geleden overleed. "Dat doet me wel wat."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.