Instellingen

Raadsvragen over afgeslagen stadhuisdeal Amersfoort

AMERSFOORT - De lokale partij Amersfoort2014 heeft schriftelijke vragen ingediend over de procedure rond de vernieuwing van het stadhuis.
Het huidige pand aan de Stadsring wordt gerenoveerd voor 32,9 miljoen euro, zo werd vorige week besloten na jarenlang gesteggel. Uit onderzoek van RTV Utrecht blijkt dat de gemeente Amersfoort een alternatief niet aan de raad heeft voorgelegd. In 2015 heeft De Amersfoortse Verzekeringen haar pand aan de Stadsring namelijk voor 11 á 13 miljoen euro aangeboden aan de gemeente.
Burgemeester Lucas Bolsius legde de kwestie voor aan wethouder Menno Tigelaar. Die kwam tot de conclusie dat het pand veel te klein was. Dit zou ook al jaren bekend zijn geweest bij de gemeenteraadsleden. Bovendien was de opdracht om het huidige stadhuis te renoveren. Om die redenen hebben Bolsius en Tigelaar de kwestie nooit met de raad besproken, zo liet de gemeente gisteren weten.

KWALIJK

Fractievoorzitter Ben Stoelinga van Amersfoort2014 vindt dat de procedure niet transparant is verlopen. "Dit is een belangrijk dossier, waarbij alles op tafel hoort te komen. Een van de opties is ons nu gewoon onthouden en dat vind ik een kwalijke zaak."

VRAGEN

Stoelinga wil van het college onder meer weten wanneer burgemeester Bolsius heeft gesproken met De Amersfoortse Verzekeringen, wie daar bij waren en of er een verslag van het gesprek is. Het raadslid vraagt daarnaast om opheldering over het precieze voorstel en het aantal vierkante meters. Stoelinga wil ook weten of er is overwogen om een deel van het huidige stadhuis op de huidige plek te handhaven en overige diensten onder te brengen in de gebouwen van De Amersfoortse Verzekeringen.
Ook andere partijen laten weten verbaasd te zijn en zich gepasseerd te voelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.