Grootste museum van Nederland opent de deuren

UTRECHT - Even dat mooie kerkje of die prachtige kathedraal bezoeken is iets wat veel mensen op vakantie maar al te graag doen. Terug in eigen land blijkt het bezoeken van dit soort gebouwen toch een stuk minder snel te gebeuren. Het Utrechtse Museum Catharijneconvent wil daar iets aan doen en lanceert vandaag samen met dertien gebedshuizen 'Het Grootste Museum van Nederland'.
Twee synagogen en elf kerken sloten zich aan bij het initiatief. Ook de Domkerk in Utrecht doet mee. "Mensen weten niet dat we kunst en architectuur hebben die kan tippen aan de Italiaanse en Franse kunst en architectuur die we op vakantie zo graag bekijken", zegt Anique de Kruijff van Museum Catharijneconvent.
Om daar verandering aan te brengen, hielp het museum kerken met het maken van audiotours en folders. Daarin wordt antwoord gegeven op vragen als: hoe lang duurt het om een kerk te bouwen? En: welke heilige is afgebeeld en waar herken ik die aan?
"Zo gaat een bezoek veel meer leven", zegt De Kruijff. Naast informatie voor bezoekers, hield het museum zich ook bezig met het trainen van vrijwilligers die gasten ontvangen.
Volgens de initiatiefnemers vormen de religieuze gebouwen zo samen het grootste museum van Nederland. Vandaag openen de eerste dertien gebouwen de deuren voor het publiek. Het is de bedoeling dat op termijn meer kerken en synagogen zich aansluiten bij het initiatief.
Een overzicht van alle aangesloten kerken en synagogen staat op de website van het grootste museum.

"Grootste museum van Nederland opent de deuren"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.