Oude kersenbomen worden vogelkunstwerk

© RTV Utrecht / Mark van der Wel
SCHALKWIJK - Het kersenseizoen loopt langzaam richting het einde. Er wordt al voorzichtig gekeken naar bomen die met pensioen moeten omdat ze geen kersen meer geven. Omzagen is een optie, maar bij de kersenhut van Hanke Schoor in Schalkwijk wordt er een kunstwerk van gemaakt.
Dave Harmsworth is één van de beste boomkunstenaars van Nederland. De geboren Brit woont al een aantal jaar in Utrecht en kan met een kettingzaag van alles maken.
"Het hout van kersenbomen en specifiek van de 'vroege Duitser' is redelijk zacht en de takken en stam dunner dan bijvoorbeeld die van de eik", zegt Harmsworth.
"Ik moet dus vindingrijk zijn in het bedenken van figuren. In dit geval lukt het aardig om van de uiteinden van de takken vogels te zagen."
NIET OMZAGEN
Hanke Schoor heeft al een beeld van Harmsworth in haar kersenboomgaard aan de Trip staan. "Daar won hij tijdens een wedstrijd ooit de tweede prijs mee. Het is een tovenaar van anderhalve meter hoog en die trekt echt de aandacht."
"We hebben nu een boom die op is en omzagen vond ik zonde. Vandaar dat we er een kunstwerk van laten maken met vogels, want die hebben we hier veel."
EERSTE EN LAATSTE
In de boomgaard van Schoor staan meer oude bomen die langzaam op hun einde lopen. Toch verandert de gaard niet in een beeldentuin.
"Nee, dit is iets unieks en dat willen we zo houden. De bomen die nu oud zijn kunnen nog zeker tien jaar mee, daarna planten we nieuwe exemplaren."
KERSENTIJD
In de kersentijd werkt RTV Utrecht samen met de lokale journalisten van 't Groentje. In juni en juli verschijnen verhalen op internet, tv en radio, die we bundelen op onze themapagina Kersentijd.
Ook hebben we de kersenkramen in de Kromme Rijnstreek verzameld in een interactieve kaart.
Boomkunstenaar Dave Harmsworth aan het werk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.