RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Zo is de afgebrande molen uit Oud-Zuilen er nu aan toe

1/3
OUD-ZUILEN - Ze stinken niet meer en geven ook nauwelijks nog af, maar zwart en verbrand zijn ze nog steeds. In het Limburgse Afferden wordt op dit moment elke plank en elke balk van de afgebrande molen uit Oud-Zuilen hersteld.

In het voorjaar van 2016 brandde de Buitenwegse molen, de kleinste molen van de provincie, volledig af. Dezelfde dag al besloot Utrechts Landschap dat de tweehonderd jaar oude molen gerestaureerd moest worden. Maar zo eenvoudig is dat niet.

"Het zag er niet best uit", zegt molenrestaurateur Max Beijk terwijl hij door een herstelde houten constructie loopt. De molen is ter plaatse helemaal gedemonteerd en vervoerd naar Limburg om daar met de grootst mogelijk zorgvuldigheid hersteld te worden.


ZORGVULDIG

Met hamer en beitel wordt elk onderdeel weer op maat gemaakt. Op de balken zitten labels gespijkerd zodat iedereen weet welk stuk waar hoort. "Zo krijgen we molenonderdelen niet vaak binnen", zegt Beijk.

"Een afgebrande molen op deze manier terugbouwen in sowieso vrij uniek." Feit is dat nieuwbouw veel makkelijker zou zijn geweest.


MONUMENTAAL

Toch is daar niet voor gekozen. "De molen stamt uit 1830. Al die onderdelen zijn dus al bijna tweehonderd jaar oud. Als je het nieuw maakt is het niet monumentaal meer. Het is veel mooier echt die oude onderdelen nog te zien."


UTRECHTS LANDSCHAP

Ook opdrachtgever Utrechts Landschap hoopt dat zoveel mogelijk oude onderdelen terugkeren in de molen. "Van buiten zul je er denk ik weinig aan zien. Het wordt gewoon weer het rode molentje zoals iedereen hem kent. Maar van binnen is duidelijk te zien dat er wat gebeurd is."

En dat mag ook, vindt beleidsmedewerker Paul Vesters. "Over 25 jaar zijn de mensen de brand vergeten maar de zwarte balken herinneren daar dan nog aan."

Wie de gerestaureerde molen met eigen ogen wil zien moet nog even geduld hebben. Als alles meezit staat de molen aan het begin van het nieuwe jaar weer op zijn vertrouwde plek.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht