De Kwestie: Zwemmen in de rivier, eigen verantwoordelijkheid of hartstikke dom?

VIANEN/LOPIK - Het kwik stijgt en dus zoeken steeds meer mensen buiten verkoeling in zwembaden, recreatieplassen en rivieren zoals de Lek. En dat laatste baart Rijkswaterstaat, dat verantwoordelijk is voor de veiligheid op de rivieren, zorgen. Reden om een campagne te starten om mensen te waarschuwen voor de gevaren van zwemmen in zulke waterwegen.
Maar is dat nou betutteling of noodzakelijk voor de veiligheid? In De Kwestie duiken we de diepte in en vragen ons af: verbieden of zelf bepalen?
Iemand die de campagne van Rijkswaterstaat zeker niet betuttelend vindt, is Piet Cuijpers van de Regionale Uitvoeringsdienst. Hij test namens de provincie de veiligheid van de recreatieplassen in Utrecht zodat mensen daar zonder problemen kunnen zwemmen.
Volgens Cuijpers is zwemmen in een rivier als de Lek erg gevaarlijk: de stroming is vaak verraderlijk, iets wat erger wordt gemaakt door de grote voorbijvarende vrachtschepen. Bovendien kan de bodem onverwacht dieper worden waardoor zwemmers zomaar in dieper (en dus kouder) water terecht kunnen komen.
Om al deze redenen probeert Rijkswaterstaat zwemmen in de rivieren, en met name in de vaargeulen, zoveel mogelijk tegen te gaan. Met campagnes, maar ook door boetes van 140 euro uit te delen aan zwemmers die in de vaargeul komen. Je mag dus wel aan de randen van de rivier zijn, maar niet in de vaargeul.
Je hoeft niet lang te zoeken langs de Lek om zwemmers te vinden. "Dat kan prima. Ik laat het mijn kinderen ook doen," zegt een voorbijganger, "zolang je niet te ver gaat, en binnen de kribben blijft, valt de stroming best mee." Ook een groep jongens is vrolijk in het water aan het spelen en lijkt zich weinig zorgen te maken over de veiligheid. Ze zeggen dit al jaren te doen, en hebben ook allemaal minstens twee zwemdiploma's.
Niet iedereen is voor trouwens. Eén passant is streng: "Veel te gevaarlijk. Vroeger kon het wel, maar nu zijn de schepen zoveel groter, met zoveel meer motorkracht dat het te gevaarlijk is." En ook al is zwemmen in de rivier voor niemand helemaal veilig, voor een paar groepen is het nóg gevaarlijker dan de rest. Voor kinderen bijvoorbeeld, of volwassenen zonder voldoende zwemdiploma's, of vluchtelingen die uit een cultuur komen waar zwemmen niet gebruikelijk is.
Speciaal daarom is ook Recreatieschap Midden-Nederland met een campagne ("Can You Swim?") begonnen. Daarin worden bezoekers van de vele recreatieplassen op hun verantwoordelijkheid gewezen: let op je kinderen, zorg dat je niet te diep gaat als je niet kan zwemmen, en volg de aanwijzingen op de borden op.
Zo blijkt maar weer: zwemmen bij een gecontroleerde recreatieplas is stukken veiliger dan in een rivier die door de commerciele vaart wordt gebruikt, maar zelfs daar geldt: gezond verstand verplicht. Dit was overigens de laatste De Kwestie voor de zomerstop. Wij gaan er even tussenuit. Over zes weken zijn we weer terug met meer diepgravende journalistiek, vraaggesprekken op straat en genante zwemscènes. Benieuwd naar onthullende beelden van Jurg? Bekijk hier dan alvast de uitzending.
De Kwestie wordt elke vrijdag uitgezonden op RTV Utrecht en is nu al te zien bij dit artikel.

De Kwestie over zwemmen in de grote rivieren

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.