Burgemeester Witteman: mijn ziekte brengt ook mooie dingen met zich mee

STICHTSE VECHT - Hij voelt zich redelijk goed, zegt burgemeester Marc Witteman van Stichtse Vecht. Tegelijkertijd realiseert hij zich ook de harde werkelijkheid van zijn ziekte. "Ik tel mijn toekomst in maanden, niet in jaren", zegt hij in een uitgebreid gesprek met RTV Utrecht.
Witteman heeft longkanker en is terminaal ziek. Begin mei maakte hij het nieuws bekend met een open brief. Hij werd vervolgens overspoeld met reacties. Honderden brieven, mailtjes en berichtjes via sociale media kwamen er binnen. "Hartverwarmend", zegt Witteman. "Het helpt mij heel erg om door de moeilijke momenten heen te komen. Dus ik heb thuis een mooie stapel met een lintje eromheen. En op het moment dat het even niet gaat, dan pak ik dat erbij en lees ik dat."
Sinds een paar weken krijgt Witteman chemokuren. Dat is best zwaar, maar de behandeling lijkt aan te slaan. "Dat betekent niet dat de uitkomst anders zal zijn, maar het betekent wel dat ik er een paar maanden bij op ga tellen."

DOORGAAN

Stoppen met zijn functie als burgemeester, is voorlopig nog niet aan de orde. "Als burgemeester ben je vooral bezig om na te denken, om gesprekken te voeren met mensen, om beslissingen te nemen. En die ziekte van mij staat niet in de weg dat ik dat gewoon doe", zegt Witteman. Wel heeft hij merkbaar minder energie. Een deel van zijn taken is inmiddels overgenomen door de wethouders.
Wat hij doet, wil hij wel goed doen. "Ik heb de mensen om mij heen gevraagd dat in de gaten te houden. Want als jullie het gevoel krijgen dat ik het niet meer goed doe, of het gevoel krijgen van het wordt wel wat zielig, dan wil ik dat weten."

MOOIE DINGEN

Volgens Witteman heeft de ziekte ook veel mooie gesprekken opgeleverd, bijvoorbeeld met zijn kinderen en vrouw. "Dat is ook een soort cadeautje. Dan heb je gesprekken die je normaal niet zo snel voert. Dus dat hele negatieve van die ziekte, brengt ook hele mooie dingen met zich mee."
Ook op werkgebied merkt hij dat. "Als je tijd beperkt is, ga je veel bewuster om met hoe je die tijd gebruikt. Dat is ook iets positiefs uit dat negatieve van die ziekte", zegt Witteman.
Toen Witteman twee jaar geleden naar Stichtse Vecht kwam, was hij van plan om er lang burgemeester te blijven. "Daar is wel een streep doorheen gehaald. Dat ga ik niet halen." Witteman wil daarom meer tempo maken met zijn ambities. "Het is voor mij een missie om Stichtse Vecht te maken tot een mooie gemeente, waar de mensen gezamenlijk aan het werk gaan in de gemeenteraad om die gemeente goed te besturen."

TOEKOMST

Hoe de toekomst er uitziet, is onduidelijk. "Hoe lang gaat het nog duren? Is het een jaar, is het anderhalf jaar, is het twee jaar? En hoe ziet die periode eruit? Wanneer komt het moment dat ik niet meer voor mezelf kan zorgen, wanneer ga ik echt pijn krijgen van de ziekte? Dat zijn wel de onzekerheden waar ik mee worstel. Ik probeer daar niet elke dag over na te denken, maar dat zijn wel de dingen die mij bezighouden."
"Ik heb rust bij dat het zo eindigt, maar heb vooral energie over het invullen van de tijd die ik nog heb. En daar gaan we een mooie tijd van maken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.