GGD: meer soa's vastgesteld in Utrecht

UTRECHT - In de regio Utrecht is het aantal mensen met een seksueel overdraagbare aandoening voor het derde jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de GGD.
Chlamydia blijft de meest voorkomende soa. "Van alle mensen met een soa had 78 procent chlamydia. Dat is nagenoeg gelijk met vorig jaar. Het zijn vooral jongeren onder de 25 jaar die chlamydia oplopen. 80 procent is jonger dan 25 jaar", schrijft de GGD.

ZELDZAME SOA

Syfilis komt minder voor, maar neemt fors toe. "Ook in de regio Utrecht is er een opvallende stijging zichtbaar in het aantal gevallen van syfilis. Tot voor kort een zeldzame soa, maar nu weer bezig aan een opmars onder de mannen die seks hebben met mannen. Van de mensen met een soa had 4 procent syfilis, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Hiervan zijn 97 procent mannen die seks hebben met mannen."
De GGD heeft wel een verklaring voor de toenames. "De stijging is deels te verklaren door een strengere selectie van de soa-spreekuren van de GGD op hoogrisico-gedrag en kwetsbare groepen. Hierdoor komen de juiste mensen op de GGD-spreekuren."

VERSPREIDING

Volgens de gezondheidsdienst blijft preventie noodzakelijk. "Het hoge vindpercentage benadrukt echter ook de noodzaak om te testen, vroegtijdig te behandelen om complicaties te voorkomen en partners te waarschuwen om verdere verspreiding te voorkomen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.