Instellingen

Gaat de bitterbalmotie van de VVD het halen?

Utrechtse VVD'ers genieten van bitterballen.
Utrechtse VVD'ers genieten van bitterballen. © Twitter Dimitri Gilissen
UTRECHT - Het is bal in Utrecht. Bitterballengate is sinds gisteren landelijk nieuws en ook de commercie heeft lucht gekregen van de kwestie.
De gemeenteraad stemt vanavond over de bitterballenmotie van de VVD tegen het verplichte aantal van 50 procent vegetarische en veganistische hapjes tijdens gemeentelijke bijeenkomsten. Dit werd onlangs besloten na een motie van de Partij voor de Dieren, die steun kreeg van D66 en GroenLinks.
De Partij voor de Dieren wil voorschrijven wat je wel en niet eet", vindt VVD-fractievoorzitter Dimitri Gillissen. De liberalen willen geen 'vegaquotum' en komen daarom uit principe op voor 'hun' bitterballen.
De VVD is niet zozeer tegen uitbreiding van het aanbod aan vegahapjes, maar wil de vrijheid om te kiezen houden. In hun tegenvoorstel verwerpen de liberalen de verplichte verhouding van 50 procent en pleiten ze voor een hoofdelijke stemming. De Partij voor de Dieren snapt de VVD niet en stelt dat de liberalen doen alsof ze nooit meer een bitterbal mogen eten.
De bitterballendiscussie komt de politieke partijen op veel kritiek te staan. Op sociale media raken mensen er al de hele week niet over uitgepraat. Volgens verslaggever Marc van Rossum du Chattel gaat de VVD-motie het helemaal niet halen, maar komt de partij toch als winnaar uit de bus in deze kwestie. "De verkiezingen komen eraan en de VVD wil zoch profileren. Dat is gelukt."

VEGETARISCHE BALLEN

Het debat over de kwestie werd nog opgeluisterd door een stunt van een bakkerij. Die wilde voor het gemeentehuis vegetarische bitterballen bakken en uitdelen. Een stadswacht stak daar een stokje voor: de bakkers hadden geen vergunning aangevraagd en werden weggestuurd.

Wat vinden Utrechters van bitterbalgate? (1)
Wat vinden Utrechters van bitterbalgate? (2)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.