OM niet in beroep tegen vrijspraak leraren Salam

RHENEN - De twee bassischoolleraren die verdacht waren in de verdrinkingszaak van het meisje Salam worden niet verder vervolgd. De leerkrachten zijn eerder vrijgesproken en het OM laat nu weten het daarbij te laten zitten.
Volgens het OM heeft de zaak er al voor gezorgd dat de veiligheid in dit soort gevallen moet worden aangescherpt. "De discussie over de zaak heeft immers al geleid tot hernieuwde bewustwording van het belang van naleving van de bestaande afspraken en protocollen voor veilig schoolzwemmen. Dat geldt ook voor het belang van specifiek toezicht op kinderen die niet kunnen zwemmen of de taal niet spreken."

IMPACT

Ook stelt het OM dat de impact op de leraren al heel zwaar is geweest. "De verdachten stonden al lange tijd onder grote spanning als gevolg van deze strafzaak. Zij moeten ook hierna met zich meedragen dat tijdens hun aanwezigheid een leerlinge is verdronken."
Het Openbaar Ministerie ziet ook geen aanleiding om de school alsnog te vervolgen. "Dat de school actiever had kunnen communiceren over de afspraken en de verantwoordelijkheden van de zweminstructeurs en de leerkrachten betekent niet dat de schoolleiding strafrechtelijk aansprakelijk is voor het ontbrekende toezicht tijdens de schoolzwemles in september 2015."

TWEE JAAR GELEDEN

Het 9-jarige meisje uit Rhenen kon niet zwemmen en werd na een zwemles
dood gevonden in het diepe gedeelte van het bad.
Drie zweminstructeurs zijn wel veroordeeld. Zij kregen werkstraffen van zestig uur opgelegd. Het Openbaar Ministerie gaat ook tegen deze uitspraak niet in hoger beroep. De advocaten van de zweminstructeurs hebben aangegeven dat wel te doen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.