Instellingen

Veel kritiek op rol college bij leefstraten

UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad heeft veel kritiek op de rol van het college bij de zogenoemde leefstraten in de stad. In de Vogelenbuurt moesten twee van zulke leefstraten komen, maar door onrust in de wijk gaat dat niet door.
Een leefstraat is een straat die op verzoek van bewoners tijdelijk autovrij wordt gemaakt, zodat ze er activiteiten kunnen organiseren. De VVD vindt dat leefstraten in de toekomst alleen nog mogen worden ingericht als daar een verkeersbesluit aan vooraf gaat. Doordat dat op dit moment niet het geval is, kunnen bewoners die de leefstraat niet zien zitten nu geen bezwaar maken.
De liberalen kregen voor hun motie steun in de raad van het CDA, de SP en de PvdA. D66 leek het voorstel aanvankelijk ook te steunen, maar deed dat uiteindelijk toch niet. Daarmee haalde de motie het niet, al maakte die wel een volgende barst zichtbaar in de coalitie tussen D66, GroenLinks, VVD en SP.
Wethouder Lot van Hooijdonk zegt dat een verkeersbesluit in dit soort gevallen helemaal niet nodig is: alleen bij een verandering in straten die langer dan vier maanden duurt, moet het wat haar betreft wel.

KOEKOEKSTRAAT

De VVD reageert met het verzoek op de
rond de Koekoekstraat en de Nieuwe Koekoekstraat. Daar ontstond veel onrust, nadat een groep bewoners de straat deze zomer wilde inrichten met kunstgras, picknickbanken en speeltoestellen. Vandaag spreekt de gemeenteraad over de leefstraten tijdens een spoeddebat.
Het CDA is blij dat er in de Koekoekstraten geen leefstraten komen, maar heeft wel stevige kritiek op het college. De gemeente heeft volgens de partij onder meer veel te weinig regie gevoerd, en daardoor de onrust in de hand gewerkt. Bovendien had wethouder Van Hooijdonk eerder moeten besluiten dat een leefstraat niet mogelijk is in de Koekoekstraten.
Ook D66 vindt dat de wethouder tekort is geschoten, en te weinig regie heeft gevoerd. De partij wil dat het draagvlak voor leefstraten voortaan beter getoetst wordt.
De VVD benoemt eveneens de slechte regie van de gemeente. Verder vinden de liberalen dat er geen versterkte muziek gespeeld mag worden in een leefstraat, en dat het geen evenement mag worden.

DRAAGVLAK

Een van de voorwaarden voor een vergunning voor leefstraten is dat er draagvlak bestaat in een buurt. Maar er worden geen eisen gesteld aan hoe dat draagvlak gemeten moet worden.
Het doel van een leefstraat is het vergroten van de samenhang tussen bewoners in de wijk. In de Vogelenbuurt werden juist de tegenstellingen in de wijk vergroot, betogen veel partijen in de raad. Ze willen dat er een betere draagvlakmeting komt, waarbij de gemeente een grotere rol neemt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.