Instellingen

Wachttijd zware hartoperatie soms tien weken

PROVINCIE UTRECHT - De wachttijd voor een dringend noodzakelijke openhartoperatie kan bij het UMC Utrecht oplopen tot tien weken. Dat is te lang, waarschuwt belangenorganisatie Hartpatiënten Nederland.
"Patiënten hebben recht op tijdige en passende zorghulp. Daarover zijn akkoorden gesloten", stelt de organisatie. Volgens de normen moet iemand binnen vier weken terechtkunnen op de polikliniek en binnen zeven weken geopereerd worden.
In de regio's Rotterdam en Friesland is de wachttijd het langst. Patiënten moeten daar soms tot twaalf weken wachten voordat ze geholpen kunnen worden. Bij het Antonius in Nieuwegein kan de wachttijd oplopen tot zes weken.

DOORVERWIJZEN

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaf een dag eerder al aan dat de wachttijden voor specialisten in Nederlandse ziekenhuizen nog steeds te lang zijn. Ziekenhuizen moeten volgens de NZa actiever doorverwijzen naar andere ziekenhuizen waar wel ruimte is.
Hartpatiënten Nederland roept patiënten op zich te melden als ze te lang moeten wachten. De koepelorganisatie bekijkt dan of er een snellere oplossing is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.