Bittere pil voor VVD, raad slikt bitterballenmotie niet

UTRECHT - "Een gênante vertoning." Met die woorden kwam vanavond een einde aan de Utrechtse bitterballengate. De gemeenteraad van Utrecht houdt vast aan vijftig procent vegetarische hapjes bij borrels. De bitterballenmotie van de VVD werd door de raad weggestemd tijdens een spoeddebat over de kwestie.
Vorige week besloot de raad om in het vervolg minimaal de helft vegetarische hapjes te serveren bij bijeenkomsten van de gemeente Utrecht. De raad besloot dat op voorstel van de Partij voor de Dieren, gesteund door GroenLinks en D66.

BOOS

De VVD was daar boos over en kwam met een tegenvoorstel. "To vegan, or not to vegan? Mag ik dat lekker zelf bepalen?!", stond boven de motie. Dat schoot vooral bij D66 in het verkeerde keelgat. De partij sprak van een aantasting van de democratie. Bovendien vond D66 dat de VVD de mores van de raad aantast.
De rel over de bitterbal zorgde voor landelijke aandacht in de media. Dat leidde weer tot afgrijzen bij veel partijen. De VVD bleek uiteindelijk alleen te staan in hun verzet. Alle andere partijen stemde de motie uit principe weg.

Utrechtse raad stemt tegen bitterballenmotie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.