Meer ruimte voor voetgangers in centrum Utrecht, fietser moet wijken

UTRECHT - Utrecht wil het voetgangersgebied in het centrum van de stad uitbreiden. Vanaf volgend jaar zijn fietsers overdag niet meer welkom op een groot deel van de Oudegracht. Het stadsbestuur wil op die manier meer ruimte geven aan de voetgangers in het winkelgebied.
Sinds de jaren 70 is het voetgangersgebied hetzelfde gebleven en de gemeente vindt het hoog tijd voor een paar aanpassingen. De Oudegracht tussen de Potterstraat/Lange Viestraat en Hamburgerbrug wordt winkelgebied, inclusief de Vismarkt, Stadhuisbrug en de Donkere en Lichte Gaard. Daarnaast worden het Wed en de Drakenburgstraat volledig fietsvrij.
Ook de tijden waarop je niet in het voetgangersgebied mag fietsen gaan veranderen. Tot nu toe waren die tijden onduidelijk en per dag verschillend. Vanaf volgend jaar gelden overal dezelfde tijden: van 10.00 uur tot 18.00 uur. Tijdens de drukste winkeltijden is fietsen dus niet toegestaan in het voetgangersgebied.
Op dinsdag 29 augustus is er een inloopavond over de plannen. De gemeente wil de nieuwe regels per 1 januari 2018 in laten gaan. Fietsers krijgen nog tijd om aan de nieuwe situatie te wennen: overtreders krijgen eerst een waarschuwing en daarna een bekeuring.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.