Kindertraditie op Linschotense boerderij stopt

© RTV Utrecht/Robert-Jan Booij
LINSCHOTEN - De laatste schoolweek van de Prins Clausschool in Linschoten gaat al 36 jaar gepaard met een nachtje logeren op de boerderij van de familie Vlooswijk. Dit jaar is de traditie voor de oudste kleuters voor het laatst, want de boer houdt ermee op en er is geen opvolger.
Verslaggever Robert-Jan Booij ging vanochtend langs op de boerderij. De kinderen waren allang wakker, dus hij maakte het boerderijfeest van dichtbij mee.
Boer Vlooswijk geeft aan waarom de jaarlijkse logeerpartij stopt. "Mijn leeftijd speelt mee. We gaan hier wat verbouwen. En de koeien gaan weg. Als er geen koeien en kalveren meer zijn is het geen boerderijfeest meer. Maar het heeft ons heel veel plezier gebracht."

TREKKERTOCHT

Moeder Loes kijkt toe hoe haar dochter door de stal rent. "Ik ben in 1983 zelf op de boerderij wezen slapen", vertelt ze. "Ik weet nog dat ik het superspannend vond. Mijn moeder mocht toen ook blijven slapen. Dat doen we tegenwoordig niet meer, dus de ouders blijven er niet bij. Het is echt een begrip geworden. Mijn dochter Anouk keek er al weken naar uit. Ik wist in het tweede jaar nauwelijks wat de bedoeling was. Nu hebben de kinderen het er al jaren over, dat ze op het eind van de kleuterschool naar het boerderijfeest mogen."
De kleuters zijn vertrokken voor een optocht per trekker door Linschoten, waardoor het dorp de kans heeft de traditie voor de laatste keer mee te maken.

Verslaggever Robert-Jan Booij vanaf de boerderij.
De kinderen maken zich op voor een parade op de tractor.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.