Instellingen

Verdachte van schietpartij Tiberdreef vrijgesproken

De politie deed onderzoek na de schietpartij.
De politie deed onderzoek na de schietpartij. © Koen Laureij
UTRECHT - De 31-jarige Soulaiman El H. is vanmiddag vrijgesproken door de rechtbank. Hij werd verdacht van het afvuren van meerdere kogels op zijn neef tijdens een schietpartij op de Utrechtse Tiberdreef in 2015. De rechter oordeelde dat er een gebrek aan bewijs was.
Hoewel de verklaring van de verdachte niet waterdicht is, kan de rechtbank Midden-Nederland niet vaststellen dat hij betrokken was bij het incident. De verdachte is ook vrijgesproken van verdenkingen van verboden wapenbezit, brandstichting van een auto en een poging woninginbraak.
Het slachtoffer verklaarde enkele dagen na het schietincident zeker te weten dat de verdachte de schutter is, maar direct na het incident verklaarde hij meerdere keren dat hij de schutter niet heeft gezien. Volgens de rechtbank zou de de verklaring nog meer tegenstrijdigheden en onjuistheden bevatten. Afgeluisterde telefoongesprekken en verklaringen van familieleden hebben volgens de rechtbank allemaal het slachtoffer als bron en zijn eveneens niet betrouwbaar.
De twee hadden een langlopend conflict. Het slachtoffer is bij de schietpartij geraakt in zijn arm, benen en buik, maar overleefde. Het Openbaar Ministerie had 12 jaar cel geëist voor poging tot liquidatie.

ONTKENNING

El H. heeft altijd ontkend dat hij zijn neef Mohamed heeft geprobeerd te doden. Voor de rechter herhaalde hij
dat hij niets met de schietpartij in Overvecht te maken heeft.
Zijn advocaat pleitte daarom voor vrijspraak. Volgens haar bleek uit het dossier dat het OM heeft opgebouwd dat Soulaimans neef niet weet wie hem heeft beschoten. "Niets wijst erop dat Mohammed mijn cliënt heeft herkend", zo zei ze tegen RTV Utrecht.

Verslaggever Jiri Glaap blikte in Utrecht is Wakker vooruit op de rechtszaak.
"Er is niets wat betrokkenheid bij de schietpartij rechtstreeks bewijst."
Het slachtoffer legde onsamenhangende verklaringen af.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.