Utrechtse leerlingen Stella en Simeon op Fiji om haaien te beschermen

UTRECHT - Een grote, enge vis met een bek vol tanden, is wat de meeste mensen zien als het om haaien gaat. Maar de sterke stoere dieren worden bedreigd. Het Wereld Natuur Fonds uit Zeist zet zich in voor de haaien en is deze dagen afgereisd naar Fiji om te bekijken hoe het ervoor staat met de dieren. Basisschoolleerlingen Stella en Simeon uit Utrecht mochten mee.
WNF startte in maart een actie om geld op te halen om de jacht op haaien tegen te gaan en de handel in haaienproducten te stoppen. Stella en Simeon, allebei tien jaar oud, haalden veel geld op en werden uitgekozen om mee op reis te gaan.

HAAIEVINNENSOEP

De eerste tussenstop bracht de twee leerlingen naar Hong Kong, waar ze in de winkels al meteen te zien kregen waarom er op haaien gejaagd wordt. "Haaien worden voornamelijk bedreigd voor hun vinnen. Die hakken mensen af en dan doen ze die in de haaievinnensoep", vertelt Stella.
Op Fiji zien Stella en Simeon wat er met hun geld gedaan wordt. Zo worden er onder meer patrouilleboten van betaald, die jacht maken op de jagers. Ook vecht WNF tegen de handel in haaien en probeert de organisatie de vraag naar haaien te verminderen door mensen bewust te maken van de gevolgen.

BALANS

Stella legt uit waarom het erg is als de haaien verdwijnen: "Dat is heel erg slecht voor de oceaan, want haaien houden de oceaan in balans." Volgens WNF worden er per seconde drie haaien gedood voor hun vinnen en voor hun vlees. Jaarlijks zouden daardoor honderd miljoen haaien uit de zee verdwijnen.
De avonturen van Simeon en Stella zijn in de herfstvakantie te zien op NPO Zapp.

Stella en Simeon vertellen vanaf Fiji over hun reis

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.