Nieuw voorstel voor afkoop erfpacht Utrecht

UTRECHT - Het Utrechtse college van burgemeester en wethouders komt erfpachters tegemoet met een nieuwe regeling voor het afkopen van de erfpacht. Een meerderheid van de gemeenteraad had daar dit voorjaar om gevraagd.
In Utrecht zijn 3500 huizenbezitters die een woning op erfpachtgrond hebben gekocht. Het huis is dan wel van de eigenaar, maar de grond is van de gemeente. Daar betalen eigenaren ieder jaar een soort huurbedrag voor, een zogeheten canon. De gemeente wil van de erfpacht af en geeft bewoners de mogelijkheid de pacht in één keer af te kopen tegen een korting.
In de nieuwe regeling kunnen erfpachters die de afkoopsom nu niet kunnen betalen, het bedrag vastzetten - "vastklikken". Deze mensen gaan dan wel een jaarlijkse canon betalen, gebaseerd op deze afkoopsom, maar de afkoopsom verandert niet meer. Zo weten deze erfpachters waar zij aan toe zijn, en wordt een grote stijging in de toekomst voorkomen.
Volgens de gemeente is de nieuwe regeling "veel gunstiger dan die in 2016". Toen riepen de voorstellen veel vragen en reacties op van erfpachters. Op verzoek van de gemeenteraad is de regeling aangepast.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.