Instellingen

Zondag in UIT!: Tweelingbroers strijden om de titel van Tour de Schalkwijk

Bjorn en Jesper de Klerk
Bjorn en Jesper de Klerk © RTV Utrecht / Marco Geijtenbeek
SCHALKWIJK - 112 wielrenners zijn zenuwachtig opgestaan vanmorgen. Zij beginnen aan een week lang fietsen rond Schalkwijk. Maar bij twee van hen is de spanning nog iets groter: bij de tweelingbroers Bjorn en Jesper de Klerk.
De twee 12-jarigen gooien al lange tijd hoge ogen tijdens de tour. Want Bjorn eindigde vorig jaar als 3de, het jaar ervoor werd hij 2de. "Ik hoop dit jaar eerste! Vorig jaar was iemand anders sneller, maar die was ook ouder. Het scheelde 2 seconden."
De tweeling doet al lang mee samen. En dat levert een strijd op: "Ja, we willen allebei de snelste zijn" zegt Jesper. "Ik hoop dat ik dit jaar sneller ben, maar het is een spannende strijd." Ze kennen de route inmiddels uit hun hoofd.

WIELERTOCHT

De Tour de Schalkwijk wordt voor het 48ste jaar gehouden. Zo'n 170 vrijwilligers zijn al maanden aan het werk om de wielertocht mogelijk te maken. Kinderen van 9 tot en met 12 jaar mogen meedoen. Het hele dorp loopt uit voor de Tour. Zaterdagmiddag worden de ploegen gepresenteerd.
Naast de wielertocht gebeurt er van alles omheen. En ook daar kijkt de tweeling naar uit: "Bolderen, spelletjesmiddag en slapen. Met alle rennertjes is dat heel leuk." Maar het draait natuurlijk om het wielrennen: "Je kunt je best doen en het is gezond".

DIJK

Wielrennen zit in het bloed van de tweeling. Ze wonen op de Lekdijk en fietsen vaak: "Vaak op zondag. Maar ook naar school. Dus we zijn een windje gewend." De twee kijken vooral uit naar de laatste tijdrit volgende week zondag: "Dan weet je als hoeveelste je geëindigd bent."
Zondagmiddag werd bekend dat Bjorn als eerste is geëindigd met een tijd van 2:53. Jesper deelt de tweede plek met een tijd van 2:56.
De Tour de Schalkwijk is zondagavond te zien op RTV Utrecht in het programma UIT! Daarin laat Marco Geijtenbeek u het eerste wielerweekend van de Tour zien.

De Tour de Schalkwijk door de jaren heen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.