Eigenaren legakkers: "Laat ons legaal bouwen"

VINKEVEEN - Eigenaren van legakkers op de Vinkeveense Plassen willen toestemming krijgen om te bouwen op hun eilandjes. Nu is dat niet toegestaan, maar veel mensen lappen de regels aan hun laars. Ze nemen daarbij het risico dat ze hun bouwsel weer af moeten breken.
De Belangenvereniging Vinkeveense Legakkers (BVVL) wil daarom dat de gemeente de regels aanpast. "We zien dat eilanden afkalven", zegt BVVL-voorzitter en legakker-eigenaar Tom Hannes. "Op het moment dat er meer mag, dan gaan de mensen investeren in hun eilanden. Dan gaan ze hun schoeiingen bijhouden en op die manier houden we onze legakkers in stand."

BESTEMMINGSPLAN

Om bebouwing op de legakkers toe te staan moet eerst het bestemmingsplan worden gewijzigd. Daarover was bijna overstemming in de gemeenteraad van De Ronde Venen tot die plotseling instemde met een Milieueffectrapportage. Dat is een onderzoek naar de effecten van bebouwing van de legakkers op de natuur.
"De resultaten van het onderzoek moeten we nog even afwachten", laat wethouder Anco Goldhoorn weten. "Dan gaat de hele procedure verder en dan hebben we eind volgend jaar een nieuw bestemmingsplan." Dat duurt volgens de eigenaren nog wel even dus.

GEEN WOONBESTEMMING

zijn altijd tegen de bebouwing van de legakkers geweest. Zo zegt de Vereniging Nederlands Cultuur Landschap dat de legakkers "geen woonbestemming hebben, maar een natuurbestemming".
Ondertussen zitten de legakkerbezitters met nog een ander probleem: de onroerendzaakbelasting (OZB) is de afgelopen jaren met soms wel 700 procent gestegen. Sinds de gemeente De Ronde Venen de vaststelling van de WOZ-waarde van de eilandjes heeft uitbesteed aan de gemeente Amstelland moeten de eigenaren ineens veel meer betalen.

ONEERLIJK

De legakkereigenaren zijn het niet eens met de toename van de WOZ-waarde. "Dat is oneerlijk, want de WOZ wordt nu gebaseerd op een aantal toppertjes die voor veel geld verkocht zijn en dat wordt losgelaten op álle eilanden", aldus Hannes. De gemeente is bereid om dit nog eens onder de loep te nemen, zegt Goldhoorn. "Daar gaan we als college nog eens naar kijken."
Ondanks alle kopzorgen die zo'n privéeilandje met zich meebrengen, geniet Hannes nog steeds van zijn legakker. "Je hebt het zwembad voor de deur en je hebt geen auto's langs je razen. Je komt hier écht tot rust."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.